Bāriņtiesas lēmums par tēva vēlmi vest meitu pie omītes uz Krieviju bijis pareizs

Administratīvā rajona tiesa augustā noraidījusi kāda tēva pieteikumu, kurā lūgts atzīt par prettiesisku bāriņtiesas lēmumu, kas vīrieša bērnam aizliedza izceļot uz Krieviju.
Vecāki, cīnoties katrs par savu taisnību un vēlmēm, nereti diemžēl aizmirst par bērna vajadzībām un vislabākajām interesēm. Ilustratīvs foto

FOTO: Shutterstock.com

Vecāki, cīnoties katrs par savu taisnību un vēlmēm, nereti diemžēl aizmirst par bērna vajadzībām un vislabākajām interesēm. Ilustratīvs foto

Bāriņtiesa: nav pārliecības, ka atgriezīsies

Vispirms vīrietis bija vērsies Rīgas pašvaldības bāriņtiesā ar lūgumu atļaut viņa meitai kopā ar tēvu izceļot uz Krieviju pie bērna vecvecmāmiņas laikā no 2023. gada 23. līdz 31. decembrim.

 

Bāriņtiesa nolēma to neatļaut, minot vairākus argumentus, tostarp to, ka bērna ceļojuma laiks daļēji iekrīt mātes saskarsmes laikā. Tāpat tēvs nebija informējis bērna māti par ceļojuma datumiem un bija iegādājies biļetes, nesaskaņojot ar viņu un bērnu.

 

Vēl bāriņtiesa atsaukusies uz Krievijā esošo saspringto starptautiskās drošības situāciju, kā arī neprognozējamo iekšpolitisko attīstību. 

 

Turklāt Ārlietu ministrija atkārtoti aicinājusi Latvijas valstspiederīgos neceļot uz Krieviju.

 

Bāriņtiesa argumentējusi, ka, dodoties uz Krieviju, kur situācija ir neparedzama un bīstama, bērna veselība un dzīvība var tik apdraudēta. Neesot arī pārliecības, ka bērns varēs atgriezties Latvijā un vai viņu no Krievijas varēs atgūt. Līdz ar to doties kopā ar tēvu uz Krieviju neesot ne tikai bērna interesēs, bet arī šis brauciens varot apdraudēt bērna veselību un dzīvību.

 

Robežas atvērtas, autobusi kursē

Nepiekrītot Bāriņtiesas lēmumam, tēvs vērsās Administratīvajā rajona tiesā. Viņš argumentēja, ka bāriņtiesa nepamatoti atsaukusies uz Ārlietu ministrijas aicinājumu, jo šādam aicinājumam neesot likuma spēka un piemīt tikai rekomendācijas raksturs. 

Reklāma
Reklāma

 

Turklāt, neraugoties uz saspringtajām attiecībām starp dažādām valstīm, līdz šim ir atvērti un darbojas Latvijas un Krievijas robežpunkti. No Rīgas autoostas pasažieri joprojām var doties uz Maskavu, Sanktpēterburgu un Pleskavu.

 

Pārsūdzībā teikts, ka lietā nav pierādījumu, kas liecinātu – tēvam, kurš ir Latvijas pilsonis, bijusi vēlme izbraukt no Latvijas uz dzīvi citā valstī. Nav arī neviena apliecinājuma, ka viņš neatvedīs bērnu atpakaļ mātei.

 

Drošības riski tomēr augsti

Izvērtējot lietas apstākļus, tiesa atzina, ka bāriņtiesa pamatoti secinājusi, ka bērna izceļošana uz Krieviju nav bērna vislabākajās interesēs sakarā ar starptautiskās drošības situāciju šajā valstī.

 

Tiesa piekrita bāriņtiesas secinātajam, ka situācija Krievijā ir neparedzama un bīstama, ka, atrodoties šajā valstī, var tikt apdraudēta bērna dzīvība un veselība, kā arī nav pārliecības, ka bērns varēs atgriezties Latvijā un vai viņu varēs atgūt no Krievijas kritiskā situācijā, ņemot vērā ierobežoto konsulārās palīdzības iespēju.

 

Pastāvošos augstos drošības riskus un neprognozējamo situācijas attīstību apstiprina 2024. gada 22. martā koncertzālē Maskavas tuvumā notikusī apšaude un ugunsgrēks, kā arī sprieduma sagatavošanas brīdī Krievijas Kurskas apgabalā notiekošais. Turklāt šobrīd Ārlietu ministrijas mājaslapā norādītā informācija liecina par pastāvošiem augstiem terorisma riskiem Krievijā, secinājusi tiesa.

 

Līdz ar to tiesa noraidīja vīrieša pieteikumu par bāriņtiesas 2023. gada 13. decembra lēmuma atzīšanu par prettiesisku, lasāms publiski pieejamā spriedumā.

Saistītie raksti