Cik gara darbdiena drīkst būt nakts darbiniekam, kad jāsāk apmaksāt virsstundas un citas nianses. Skaidro Valsts darba inspekcija

Cik stundas ir jāstrādā nakts maiņā? Vai nakts darbiniekiem dienas un vakara maiņas ir īsākas? Kāda piemaksa pienākas par darbu nakts stundās un virsstundām?
Nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā.

FOTO: Shutterstock.com

Nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā.

“Strādāju maiņu darbu. Ir dienas, vakara un nakts maiņas, kas mainās pa nedēļām. Katru mēnesi jāstrādā piecas (reizēm 10) nakts maiņas. Vai esmu nakts darbinieks? Vai nakts maiņā nav jāstrādā tikai septiņas, nevis astoņas darba stundas? Vai nakts darbiniekiem arī dienas un vakara maiņās jāstrādā tikai septiņas darba stundas, kas nozīmē 35 stundas nedēļā? Vai nedēļā, kurā strādāju piecas nakts maiņas (kopā 40 stundas), man jāsaņem piemaksa par piecām virsstundām?” portālā LVportals.lv jautā Inga.

 

Skaidro Valsts darba inspekcijas Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte Laura Akmentiņa.

Nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no plkst. 22.00 līdz 6.00. Attiecībā uz bērniem nakts laiks Darba likuma izpratnē ir laika periods no plkst. 20.00 līdz 6.00.

 

Darba likuma 138. panta otrajā daļā noteikts, ka nakts darbinieks ir darbinieks, kurš parasti veic nakts darbu saskaņā ar maiņu grafiku vai vismaz 50 dienas kalendāra gadā.  

 

Kā paredzēts Darba likuma 138.  panta trešajā daļā, nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks saīsināms par vienu stundu (no astoņām uz septiņām stundām). 

 

Reklāma
Reklāma

Līdz ar to nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā. Vienlaikus vēršama uzmanība, ka Darba likuma 138.  panta trešajā daļā cita starpā noteikts, ka nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks netiek saīsināts, ja tas nepieciešams uzņēmuma darbības īpatnību dēļ.  

 

Darba likumā nav noteikti apstākļi, kas varētu liecināt par Darba likuma 138.  panta trešajā daļā minētajām “uzņēmuma darbības īpatnībām”. Attiecīgo apstākļu konstatēšana un izvērtēšana ir darba devēja kompetencē. Valsts darba inspekcijas ieskatā uzņēmuma darbības īpatnības varētu būt pamatotas, piemēram, ar nepieciešamību nodrošināt nepārtrauktu darba gaitu u. tml. Tādējādi tas, vai konkrētajā uzņēmumā nakts darbiniekam normālais dienas darba laiks tiek saīsināts par vienu stundu, skaidrojams, vēršoties pie darba devēja.  

 

Darba likuma 136.  panta pirmajā daļā noteikts, ka virsstundu darbs ir darbs, kuru darbinieks veic virs normālā darba laika. Attiecīgi, ja nakts darbinieka normālais darba laiks ir septiņas stundas dienā, 35 stundas nedēļā, darbs, kas veikts virs septiņām stundām dienā, 35 stundām nedēļā, uzskatāms par virsstundu darbu. 

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti