Vīruss izraisījis jau vairāk nekā 500 nāves gadījumu! Valstis, kurp šobrīd ceļot nevajadzētu pērtiķu baku dēļ. SARAKSTS

Reaģējot uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) izsludināto starptautiska mēroga ārkārtas situāciju jauna pērtiķu baku varianta uzliesmojuma dēļ, apdrošināšanas tehnoloģiju uzņēmums Balcia aicina Latvijas iedzīvotājus nedoties uz vīrusa skartajām valstīm.
Ja ceļojums tomēr nav atceļams, Balcia jau garantē, ka ceļojuma apdrošināšana segs izdevumus arī gadījumā, ja bīstamā slimība izvērtīsies plašākā pandēmijā.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ceļojums tomēr nav atceļams, Balcia jau garantē, ka ceļojuma apdrošināšana segs izdevumus arī gadījumā, ja bīstamā slimība izvērtīsies plašākā pandēmijā.

Slimības jaunais bīstamākais variants “Clade 1b” strauji izplatās vairākās Āfrikas valstīs. Nesen vīrusa jaunais paveids konstatēts arī Zviedrijā, un tas ir pirmais gadījums ārpus Āfrikas kontinenta. 

 

Salīdzinot ar līdzšinējo baku paveidu “Claide 2”, jaunais paveids ir ievērojami bīstamāks un ir izraisījis jau vairāk nekā 500 nāves gadījumu Kongo Demokrātiskajā Republikā. 


Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) apkopotā informācija liecina, ka šobrīd slimība visplašāk skārusi Kongo Demokrātisko Republiku, kā arī uzliesmojums noticis tās kaimiņvalstīs, tostarp Burundi, Ruandā, Ugandā un Kenijā. 

 

Saskaņā ar Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra informāciju arī Latvijā 2022. gadā tika konstatēti seši saslimšanas gadījumi, personām inficējoties ārvalstīs. Ar jauno baku paveidu Latvijā saslimušo šobrīd nav.
 

Vīrusa izplatība ir konstatēta dažādiem grauzējiem un pērtiķiem, no kuriem var inficēties arī cilvēki. Slimnieku piemeklē drudzis, galvassāpes, muskuļu sāpes, un veidojas izsitumi, kas atgādina pūtītes vai pūslīšus. Inficēties var no dzīvniekiem vai arī vīrusu var pārnest no vienas personas uz otru, ja notiek ciešs kontakts ar inficētā cilvēka ādas bojājumiem, ar izelpu, atrodoties ilgstošā kontaktā vai saskaroties ar inficētām virsmām. 
 

Reklāma
Reklāma

ECDC šobrīd uzskata, ka panikai par iespēju plaša uzliesmojuma izplatībai Eiropā nav pamata un lielākajai daļai inficēto slimības gaita būs viegla. Tomēr īpaši jāuzmanās cilvēkiem ar dažādām hroniskām slimībām un novājinātu imūnsistēmu. Tai pašā laikā vairākas valstis spērušas piesardzības soļus – Zviedrijas varas iestādes uzsākušas pastiprinātu sabiedrības veselības kontroles veicināšanas darbus, bet Francija plāno ziedot 100 tūkstošu vakcīnu pret bakām, tādējādi ierobežojot slimības ģeogrāfisko izplatību. 

 

Aktuālajai informācijai par pērtiķu bakām un to izplatību var sekot ŠEIT

 

Atsauces:

Saistītie raksti