Eiropā fiksēti  Oropouche vīrusa gadījumi. Jaunie draudi rada bažas veselības aizsardzības amatpersonām

Mazpazīstama slimība, kas izplatās ar kukaiņu kodumiem, ir kļuvusi nāvējoša, un veselības aizsardzības ierēdņi ceļ trauksmi.
Oropouche ir  sliņķu pārnēsāts vīruss un eksperti brīdina, ka tas var kļūt neapturams.

FOTO: Shutterstock.com

Oropouche ir sliņķu pārnēsāts vīruss un eksperti brīdina, ka tas var kļūt neapturams.

Šogad līdz 1. augustam ir reģistrēti vairāk nekā 8000 Oropouche vīrusa gadījumu. Lielākā daļa no tiem ir bijuši Dienvidamerikā, bet infekcija fiksēta arī valstīs, kur tā iepriekš nav novērota. Reģistrēti desmitiem ar ceļošanu saistītu gadījumu ASV un Eiropā.

 

Oropouche ir  sliņķu pārnēsāts vīruss un eksperti brīdina, ka tas var kļūt neapturams. Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) datiem, pēdējo divu mēnešu laikā ir ziņots par Oropouche vīrusu 19 cilvēkiem.  Divpadsmit ziņojumi saņemti Spānijā, pieci Itālijā un divi Vācijā. Vakcīnas pret šo slimību nav.

 

Pasaules Veselības organizācijas reģionālā struktūrvienība ir izsludinājusi epidemioloģisku brīdinājumu par Oropouche vīrusu un paaugstinājusi sabiedrības veselības apdraudējuma līmeni līdz “augstam” Amerikas reģionā.

 

“Lai gan slimība vēsturiski tiek raksturota kā viegla, tās ģeogrāfiskā izplatība un konstatētie smagie saslimšanas gadījumi uzsver nepieciešamību pastiprināt uzraudzību un gatavoties iespējamām smagām izpausmēm,” teikts aģentūras paziņojumā.

 

Slimību kontroles un profilakses centrs ASV ir izdevis arī veselības ieteikumus, kuros brīdina veselības aprūpes sniedzējus un sabiedrības veselības iestādes uzmanīties no jauniem saslimšanas gadījumiem un iesaka grūtniecēm izvairīties no ceļošanas uz slimības skartajām teritorijām.

 

Reklāma
Reklāma

Eksperti apgalvo, ka vīruss ir no tās pašas slimību saimes, no kuras nāk Zikas vīruss un tropu drudža vīruss, kas abi ir potenciāli nāvējoši. Oropouche slimības pazīmes ir galvassāpes, slikta dūša, vemšana, muskuļu un locītavu sāpes.  

 

Simptomi parasti sākas četras līdz astoņas dienas pēc koduma un smagos gadījumos slimība var izraisīt meningītu. Lai gan tas var būt nāvējošs, letālas sekas ir ārkārtīgi retas un simptomi vairums gadījumu izzūd četru dienu laikā.

 

Vīruss izplatās caur kukaiņu kodumiem. Tas ir endēmisks Dienvidamerikas Amazones baseina reģionā. Klimata pārmaiņas un mežu izciršana rada vairāk iespēju cilvēkiem mijiedarboties ar inficētiem kukaiņiem un palielina izplatīšanās risku.

 

Pašreizējais uzliesmojums strauji izplatās valstīs, kurās vīruss ir izplatīts. Vietējie saslimšanas gadījumi ir reģistrēti Bolīvijā, Brazīlijā, Kolumbijā, Kubā un Peru. Amerikas Savienotajās Valstīs un Eiropā nav pierādījumu par lokālu vīrusa izplatīšanos, taču ir ziņots par vairākiem gadījumiem, kas konstatēti cilvēkiem, kuri ceļojuši uz vietām, kur vīruss izplatās.

 

Avots: CNN

Saistītie raksti