Sēņu trūkums mežā liek atlikt tradicionālo sēņu izstādi Dabas muzejā

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ šonedēļ – no 11. līdz 15. septembrim – plānotā "Lielā sēņu izstāde 2024" tiek atlikta, ziņo Dabas muzejs.
Izstāde nav atcelta pavisam, tikai atlikta uz nenoteiktu laiku.

FOTO: Shutterstock.com

Izstāde nav atcelta pavisam, tikai atlikta uz nenoteiktu laiku.

Latvijas Nacionālā dabas muzeja mikologi turpina vērot situāciju mežos un tuvākajā laikā ar labām ziņām par jauniem izstāžu datumiem cer iepriecināt visus sēņošanas entuziastus.

 

Kā portālam Lsm.lv skaidro muzeja eksperte un Mikologu biedrības vadītāja Diāna Meiere: "Jau kādu laiku lietus nav lijis, ir ļoti karsts. Tas nozīmē, ka visa zemsedze izžūst, bet sēnēm, lai veidotu augļķermeņus, vajag ļoti daudz mitruma. Parēķiniet – ja savāktu kilogramu baraviku, tad 900 grami no tā visa ir ūdens. Ja lietus nav lijis, tas nozīmē, ka sēnes vēl kādu laiku pēc lietus izbeigšanās aug, jo mitrums ir saglabājies, bet uz šo brīdi mitruma rezerves ir iztērētas un sēnes aug tikai pastāvīgi mitru vietu malās. Sēņu daudzveidība ir ļoti maza."

Reklāma
Reklāma

 

Mikoloģe skaidroja, ka muzejs sēņu izstādē parasti lepojas ar lielu klāstu arī tādos gados, kad sēnes aug pa reģioniem, proti, kad kādā pusē ir vairāk, kādā mazāk. Tādos gadījumos nākas "ķert" sēnes pat tālu no Rīgas. 

Saistītie raksti