Ar difteriju slimajam puisēnam cietuši VISI iekšējie orgāni; ģimene savas domas par vakcināciju nav mainījusi

Jau nedēļu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti cīnās par četrus gadus veca puisēna dzīvību – viņa ģimenē uzliesmojusi nāvējošā difterija, un slimnīcā ārstējas trīs šīs ģimenes nevakcinētie bērni, arī puisēna māsas.
BKUS bērnu infektoloģe Inga Ziemele atklāj, ka par spīti traģiskajai saslimšanai, ģimene savas domas par vakcināciju nav mainījusi.

FOTO: Ekrānuzņēmums

BKUS bērnu infektoloģe Inga Ziemele atklāj, ka par spīti traģiskajai saslimšanai, ģimene savas domas par vakcināciju nav mainījusi.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) apzinājis visas šīs ģimenes kontaktpersonas – nodotās analīzes liecina, ka pagaidām nāvējošā slimība nav pārnesta. Taču, pat redzot saslimušo bērnu ciešanas, ģimene viedokli par vakcinēšanos nav mainījusi, vēsta LTV “Panorāma”.

 

Četrus gadus vecais zēns no Vidzemes ir intensīvajā terapijā. Divi citi šīs ģimenes bērni ārstējas nodaļā, monitoru ieskauts. Zēna stāvoklis jau septīto dienu ir kritisks. Puisēnam attīstījušās komplikācijas - nav zināms, kuras no tām paliks uz mūžu. Sirds, nieres – cietuši visi iekšējie orgāni.

 

BKUS bērnu infektoloģe un pediatre Dace Zavadska norādīja: "Sirds muskuļu iekaisums, ritma traucējumi. Tās problēmas būs uz mūžu. Nieru darbības traucējumi. Notiek dialīze."

SPKC speciālisti apzinājuši visas šīs ģimenes kontaktpersonas. Visiem – gan bērniem, gan pieaugušajiem – veikts izmeklējums. Neviens cits saslimušais nav atklāts. 
 

BKUS bērnu infektoloģe Inga Ziemele atklāj, ka par spīti traģiskajai saslimšanai, ģimene savas domas par vakcināciju nav mainījusi: “Tāds diezgan liels absurds, kam šī ģimene ir ticējusi un joprojām tic, acīmredzot. Un viņi nav gatavi uzsākt vakcināciju. Ģimenē ir vēl viens bērns, bet viņi atteicās bērnu vakcinēt, lai būtu pilnīga drošība, ka šis bērns ir pasargāts.”

 

BKUS bērnu infektoloģe un pediatre Dace Zavadska stāsta, ka ģimene ticējusi un joprojām tic dažādām absolūtām muļķībām: “Tur kombinējas dažādas muļķības. Sākot ar to, ka vakcīnas tiek ražotas no zaļajiem pērtiķiem un ka vakcinētie maina infekciju būtību. Diemžēl šos lēmumus pieņem pieaugušie, kuri paši ir vakcinēti un aizsargāti, bet cieš bērni."

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas bērnu vidū vakcinācijas aptvere pret difteriju ir laba, taču revakcinācija jāatkārto katrus desmit gadus. Uzzinot par šīs ģimenes bērnu saslimšanu, kontaktpersonas vēlējās saņemt atkārtotu vakcīnu.  

 

Interviju ar profesori Daci Zavadsku, kurā pastāstīts viss, kas jāzina par difteriju un vakcīnām, lasi ŠEIT! 

 

Par difteriju:

Difterijas infekcijas avots var būt gan ar difteriju slims cilvēks, gan arī vesels cilvēks, kurš neslimo ar difteriju (jo viņa organismā ir pietiekami daudz antivielu pret difterijas toksīnu), bet ir difterijas baktērijas nēsātājs.  
 
Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai baktēriju nēsātājs. Tādā veidā var inficēties darbavietā, veikalā, sabiedriskā transportā, kafejnīcā, klubā, kinoteātrī, u.c. sabiedriskās vietās.  
 
Infekcijai ir arī ādas forma, kad cilvēks inficējas caur brūci, un šādus bojājumus ir grūtāk atpazīt.  
 
Slimības inkubācijas periods ir no 2 līdz 5 dienām, bet dažos gadījumos tas var būt pat līdz 10 dienām. Dažkārt slimības sākumā var novērot nedaudz paaugstinātu ķermeņa temperatūru, nespēku, svīšanu. Šie simptomi pakāpeniski progresē, un attīstās difterijai raksturīgās pazīmes:  

  • vispārējs vārgums;  
  • temperatūras paaugstināšanās;  
  • kakla sāpes, apsārtums, tūska, rīšanas grūtības;  
  • uz mandelēm parādās netīri pelēks aplikums, kas var izplatīties pa visu rīkli.
  • aplikums ir biezs, ādai līdzīgs, bāli pelēcīgā krāsā;  
  • maziem bērniem aplikums var sākties no balsenes, šādā gadījumā rodas klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana;  
  • iespējamas arī galvassāpes un apetītes zudums.  
  • Vienlaicīgi ar citām pazīmēm difterijas toksīns uzsūcas asinīs un ar asins plūsmu izplatās pa visu organismu. Tas iedarbojas toksiski uz sirds muskuli, radot muskuļu iekaisumu jeb miokardītu; skar nervu sistēmu, bojājot nervu šķiedras, kā arī rada nieru, aknu un virsnieru audu bojāeju jeb nekrozi.  
  • Ja cilvēkam tiek konstatētas jebkuras difterijai raksturīgās pazīmes, viņš nekavējoties ir jāievieto slimnīcā, jāizolē un jāuzsāk specifiskā ārstēšana. Ja novērojat difterijas pazīmes, nekavējoties sazinieties ar savu ģimenes ārstu. Difterija tiek uzskatīta par apstiprinātu, kad laboratoriski tiek izdalīts tās izraisītājs.  
     

Visbiežāk var saslimt pret difteriju vispār nevakcinēti cilvēki, no tiem visuzņēmīgākie ir nevakcinēti bērni līdz 10 gadu vecumam; cilvēki, kuriem kopš pēdējās potēšanās pagājuši vairāk nekā 10 gadi.  
 
Ar difteriju var saslimt jebkurā gadalaikā, cilvēki slimo pat gada siltajos mēnešos. Tas izskaidrojams ar to, ka vasarā cilvēki biežāk dodas atvaļinājumā, satiekas cits ar citu. Tomēr visbiežāk ar difteriju slimo aukstajos gada mēnešos – ziemā, rudenī, pavasarī. 

Saistītie raksti