Vēl tikai dažas dienas ir iespēja VID paziņot konta numuru pārmaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa automātiskai atmaksai

Ja algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumi, piemēram, par apgādājamajiem, tad nodokļa pārmaksu var saņemt automātiski, nesniedzot gada ienākumu deklarāciju, raksta portāls LVportals.lv.
Ja cilvēks jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, un konta numurs, kas paziņots VID, nav mainījies, tad atkārtoti iesniegums nav jāraksta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja cilvēks jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, un konta numurs, kas paziņots VID, nav mainījies, tad atkārtoti iesniegums nav jāraksta.

Līdz šī gada 30. septembrim iedzīvotāji tiek aicināti paziņot Valsts ieņēmumu dienestam (VID), ka vēlas saņemt nodokļa pārmaksu automātiski, bez gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas. Iesniegums, kurā norādīts bankas konta numurs, uz kuru pārskaitīt naudu, ir jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), informē VID Sabiedrisko attiecību daļa.

 

Tie iedzīvotāji, kuri līdz šī gada 30. septembrim aizpildīs iesniegumu un norādīs tajā savu bankas kontu, turpmāk iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu varēs saņemt automātiski, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

 

VID atkārtoti jāinformē tikai tad, ja mainīts bankas konts

Cilvēkiem, kuri jau pērn pieteicās automātiskai nodokļa atmaksai, šogad iesniegums ir jāraksta tikai tad, ja viņi vēlas, lai aprēķinātā summa tiktu ieskaitīta citā bankas kontā.

Ja konta numurs, kas paziņots VID, nav mainījies, tad atkārtoti iesniegums nav jāraksta.


Automātiski iedzīvotāju ienākuma nodokli atmaksā, pamatojoties tikai uz tiem datiem, kuri ir VID rīcībā:

  • ja cilvēka algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļa atvieglojumi (piemēram, par apgādājamajiem, invaliditāti vai mazākiem ienākumiem, atvieglojumi politiski represētajiem vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem);
  • ja cilvēkam iepriekšējā gadā ir bijuši ieguldījumi privātajos pensiju fondos vai uzkrājošā dzīvības apdrošināšana.

 

VID nevar zināt visu. Apgādājamos nodokļa grāmatiņā ieraksta pats nodokļu maksātājs. Tāpat viņš veic atzīmi par invaliditāti. Tā ir sensitīva informācija, kuru darbinieki nodokļa grāmatiņā bieži vien nevēlas norādīt, lai darba devējs to nezinātu.

 

Kas algas nodokļa grāmatiņā ir jānorāda pašam nodokļu maksātājam, kurš vēlas saņemt automātisku nodokļa pārmaksu?

Cilvēkam savā algas nodokļa grāmatiņai ir jāatzīmē, vai viņš vēlas piemērot nodokļa atvieglojumus savai darba algai vai pensijai, ja tāda tiek saņemta.

 

Reklāma
Reklāma

Ja algai vai pensijai gada laikā nav piemēroti visi nodokļu atvieglojumi, tad tos var saņemt, brīvprātīgi iesniedzot gada ienākumu deklarāciju vai piesakoties automātiskai nodokļa atmaksai, skaidro VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

 

Informācija par apgādājamajiem algas nodokļa grāmatiņā ir jāievada pašam, savukārt pārējā informācija ir VID rīcībā.

 

Atceries!

Par attaisnotajiem izdevumiem automātiskas atmaksas nav. Čeki par attaisnotajiem izdevumiem (medicīniskajiem pakalpojumiem, izglītību, bērnu pulciņiem un ziedojumiem) arī turpmāk jāiesniedz kopā ar gada ienākumu deklarāciju. Pārmaksāto nodokli var atgūt par trim iepriekšējiem gadiem.

 

Automātiskās nodokļa atmaksas izvēle neliedz iesniegt arī gada ienākumu deklarāciju.

 

Kā iesniegt iesniegumu VID

Iesniegums pieejams EDS sadaļā “Sagatavot dokumentu no veidlapas” >> “Iedzīvotāju ienākuma nodokļa dokumenti” >> “Iesniegums automātiskai nodokļa atmaksas saņemšanai, neiesniedzot gada ienākumu deklarāciju”.

 

Iesniegumu automātiskai nodokļa atmaksai var aizpildīt un iesniegt arī tuvākajā VID klientu apkalpošanas centrā. VID klātienē klientus pieņem pirmdienās un ceturtdienās pēc iepriekšēja pieraksta. Lai pierakstītos, jāzvana uz tālruņa numuru +371 67120005.

 

Avots: LVportals.lv

Saistītie raksti