Viens no bērniem dzīvo ārzemēs. Kāpēc nepienākas Goda ģimenes apliecība?

Ar nepatīkamu pārsteigumu saskārusies kāda jaunā māmiņa, kura bija cerējusi saņemt Goda ģimenes apliecību jeb tautā saukto “3+” karti.
Tas, ka vecākiem ir trīs bērni, diemžēl ne vienmēr nozīmē, ka automātiski pienāksies Goda ģimenes karte un atlaides, ko tā piedāvā.

FOTO: Shutterstock.com

Tas, ka vecākiem ir trīs bērni, diemžēl ne vienmēr nozīmē, ka automātiski pienāksies Goda ģimenes karte un atlaides, ko tā piedāvā.

“3+ karte”

Ģimenē nesen sagaidīts piedzimstam otrais bērniņš, bet vīram ir vēl viena nepilngadīga meita no iepriekšējām attiecībām. Viņa kopā ar māti jau vairākus gadus dzīvo ārzemēs. Tēvs godprātīgi maksā uzturlīdzekļus, sazinās ar meitu, apmaksā lidmašīnas biļetes, kad viņa brauc ciemos uz Latviju. Viesošanās notiek reizi gadā vasarā un parasti ilgst mēnesi. Šajā laikā tēvs sedz pilnīgi visus ar meitas uzturēšanu saistītos izdevumus.

Zinot, ka draugiem un paziņām gadījumos, kad kādam no vecākiem ir trīs bērni, tajā skaitā no citām attiecībām, “3+ karte" pienākas, arī šī ģimene tai pieteicās, taču saņēma atteikumu. Kāpēc tā?

 

Kārtību, kā piešķir “3+ karti”, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.598 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība”. Lai  saņemtu apliecību, viens no kritērijiem, ko vērtē, ir vecāku un bērnu deklarētā dzīvesvieta, skaidro Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Rumbiniece.

 

Sabiedrības integrācijas fonds lēmumu par apliecības piešķiršanu pieņem, pamatojoties uz personas iesniegumu, ja attiecīgās personas un tās bērnu, kas nav sasnieguši 24 gadu vecumu, deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā.

 

Konkrētajā situācijā šķērslis Goda ģimenes kartes izsniegšanai ir bērna no pirmās laulības dzīvesvieta ārvalstī. Ja visu trīs bērnu deklarētā dzīvesvieta būtu Latvijā, tad tēvam “3+ karti” izsniegtu, norāda Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere.

 

Svarīgi!

Vienīgais izņēmums tiek pieļauts gadījumā, ja bērns izglītību iegūst ārvalsts izglītības iestādē un pagaidu dzīvesvieta ir ārvalstī.

 

Ģimenes pabalsts

Reklāma
Reklāma

Māmiņa ir pārsteigta arī par ģimenes valsts pabalsta apmēru. Agrāk tas tika maksāts par bērna kārtas skaitli: par pirmo bērnu – 11,38 eiro, otro – 22,76 eiro, trešo – 34,14 eiro, ceturto – 50,07 eiro. Pabalsta saņēmējam bija arī piemaksa par divu un vairāku bērnu līdz 20 gadu vecumam audzināšanu. Tāpēc, sagaidot trešo bērnu, tētis domāja, ka ģimene saņems 225 eiro. Tik liels ģimenes pabalsts šobrīd ir par trim bērniem.

 

No 2022. gada 1. janvāra ģimenes valsts pabalsta apmērs ir atkarīgs nevis no bērna dzimšanas kārtas skaitļa, bet no ģimenē reāli audzināmo bērnu skaita, kā arī neparedz turpmāk izmaksāt piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta, skaidro E. Rumbeniece.

 

Viņa norāda, ka jaunajā ģimenes valsts pabalsta sistēmā ievērojami palielinājies atbalsts ģimenēm ar bērniem, kuras audzina divus un vairāk bērnus, tādējādi mazinot nabadzības riskus ģimenēm ar bērniem, kā arī veicinot dzimstības palielināšanos.

 

Tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir personām, kuras pastāvīgi dzīvo Latvijā, un arī pabalstu var saņemt par bērnu, kurš pastāvīgi dzīvo Latvijā, papildina L. Grāvere no Tiesībsarga biroja. Pabalstu par katru bērnu var saņemt viens no vecākiem. Tā kā vīrieša meitas no pirmās laulības dzīvesvieta ir pie mātes ārvalstī, tēvam nav tiesību par viņu saņemt pabalstu Latvijā. Bērna māte var saņemt ārvalsts maksātos ģimenes pabalstus.

 

Zināšanai

Lai saņemtu skaidrojumu par valsts sociālajiem pabalstiem un to apmēru, var sazināties ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru. 

Konsultāciju centra:

  • tālruņa numurs 64507020
  • e-pasta adrese – konsultācijas@vsaa.gov.lv.


Ko saka Tiesībsargs?

Labklājības ministrija pateicas jaunajai māmiņai par priekšlikumiem un sola, ka tos izvērtēs, pilnveidojot tiesisko regulējumu, kas skar sievietes aktualizētos jautājumus.

Tiesībsargs nesaskata trūkumus ne Goda ģimenes kartes izsniegšanā, ne ģimenes valsts pabalsta piešķiršanā. Ģimene, kura dzīvo Latvijā un aprūpē trīs vai vairāk bērnus, var saņemt daudzbērnu ģimenēm paredzēto atbalstu, bet kurš faktiski aprūpē divus bērnus – nevar.

Saistītie raksti