Absurda ideja, kas atturētu no bērnu plānošanas! Ko paši vecāki domā par ministra ideju saīsināt bērna kopšanas atvaļinājumu?

Labklājības ministra Ulda Auguļa publiskais paziņojums par iespējamu bērna kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu uz vienu gadu raisījis sašutumu jaunajos un topošajos vecākos. Ministra prāt, tieši tas varētu būt risinājums darba roku trūkumam valstī. Tikmēr jaunie un topošie vecāki ir kategoriski pret šādai idejai, norādot uz idejas absurdumu. Kamēr vieni teic: bērns tik mazā vecumā nav gatavs atdalīties no mammas vai tēta, citi spriež: šis ir tikai kārtējais veids, kā “novērst uzmanību no fakta, ka nākamais gads būs kārtējais, kad pabalsti ģimenēm ar bērniem nepieaugs pat par centu!”
Kristīne atzīst, ka lielākā problēma būtu, kur šos viegadniekus atstāt. Atvērts paliek jautājums – kas apmaksātu aukļu pakalpojumus, kas mūsdienās nav lēti.

FOTO: Shutterstock.com

Kristīne atzīst, ka lielākā problēma būtu, kur šos viegadniekus atstāt. Atvērts paliek jautājums – kas apmaksātu aukļu pakalpojumus, kas mūsdienās nav lēti.

Pilnīgi visi aptaujātie vecāki atzīst, ka ir PRET šādai idejai.

“Tai būtu jābūt katra vecāka izvēlei. Arī tagad var izvēlēties izmantot BKA uz 13 vai 19 mēnešiem. Ja 13 mēnešu vecumā ir ar ko to mazo atstāt un vecāki grib strādāt - kāpēc nē? Latvija ir ekskluzīva šajā ziņā - mums jau ir viens no garākajiem BKA, Spānijā, piemēram, b/d uzņem jau no gada vecuma. Ja sistēma tiek sakārtota par labu vecākiem un bērniņiem (ne tikai valstij), ja ir normāls aukļu un PII piedāvājums un iespējas - kāpēc nē,” viedokli pauž Enija.

 

Kristīne atzīst, ka lielākā problēma būtu, kur šos viegadniekus atstāt. Atvērts paliek jautājums – kas apmaksātu aukļu pakalpojumus, kas mūsdienās nav lēti.

 

Laura: “Nav reāli! Daudziem bērniem tāpat jau tagad rinda uz dārziņu ir gara. Tad nu jādomā, kur bērnu likt, kamēr rinda uz dārziņu sagaidīta. Aukli algot arī nav izdevīgi. Un ne katram ir vecvecāki, kas šādos gadījumos palīdzētu. Viennozīmīgi pret!”

 

Vēsma uzskata, ka tas pat nav diskutējams jautājums un noteikti ir pret šādu ideju.

Tikmēr vairākas mammas domā, ka šāda rīcība varētu novest pie vēl lielākām demogrāfijas problēmām.

 

Šādi ministra izteikumi ģimenēm likuši apšaubīt ģimenes plānošanu

“Ja bērna kopšanas atvaļinājumu samazinātu līdz gadam, tas noteikti mani atturētu no vēl viena bērna plānošanas. Nemaz nerunājot par pabalstiem, kas nav auguši jau gadiem ilgi un ir zem katras kritikas,” domā Līga.

 

Evita: “Noteikti apstātos pie diviem bērniņiem, ja kas šāds tiktu pieņemts!”

 

“Jautājums kur vecāki liks bērnus!? Pirmkārt neviena pirmsskolas izglītības iestāde neņem tik mazus bērnu un otrs - ja pievienos jaunāku bērnu grupas pirmsskolā, tad kā nodrošinās pieaugošo pedagogu daudzumu, ja tie jau tagad ir ļoti lielā iztrūkumā? Atstāt bērnus kuram katram neviens vecāks arī nevēlēsies,” saka Una.

 

Reklāma
Reklāma

“Mūsdienās, kad sapratne par bērnu audzināšanu, attīstību, piesaisti utt. ir augusi, mēs nedrīkstam pieļaut, ka virzāmies atpakaļ tumsonībā. Nemaz nerunājot par to, ka Latvijas ekonomiskā situācija pirmsskolas jautājumā nav īsti atrisināta. Kā arī dzīves līmenis Latvijā nav tāds, lai ģimenes varētu atļauties aukles pakalpojumus. Un es uzskatu, ka tās māmiņas, kuras var atļauties un vēlas atgriezties darba tirgū ātrāk, to jau dara!” – uzsver Diāna.

 

Savukārt Arta uzskata, ka, mainot bērnudārza sistēmu pilnībā, viss ir iespējams. Taču ne šobrīd. “Kārtējo reizi grib novērst mūsu uzmanību no daudz aktuālākiem notikumiem.”

 

Vairāk strādājošu mazu bērnu mammu - vairāk slimības lapu

“Diez vai māmiņu darbaspēks uzlabos situāciju kopumā, tā jau maza dzimstība. Māmiņām ir jābūt kopā ar saviem mazulīšiem, jāmīl un jālolo, jo ilgāk, jo labāk, lai nākotnē aug laimīga mūsu nākamā civilizācija,” pauž Linda.

 

“Jau tagad, kad zināma kopšanas atvaļinājuma daļa jānodod tēvam, māmiņai agrāk jāatgriežas darbā. No 1 gada un 6 mēnešu vecuma daudzi bērni netiek un arī nav gatavi palikt pilnu dienu dārziņā. Slimošanas nekur neizpaliek. Izvēle - vai nu dārga aukle vai māmiņai jāiet prom no darba un jāpasliktina materiālā situācija vēl vairāk,” domā Līga.

 

“Noteikti PRET! Tas tad ir tas pats ,kas kādam svešam cilvēkam zīdaini atdot, bērns 1g vecumā ir vēl ļoti mazs. Un kur nu vēl bēnudārzā ielikt, prātam neaptverami,” uzskata Arita.

 

“Galīgi neatbalstu. Ko darīt ja gadu vecs bērniņš vēl ēd mātes krūti, nestaigā, uz podiņa neiet, pats neēd? Vai tiešām nav nekas cits par ko domāt? Būtu labāk skolotājiem algas cēluši ka idejas! Sviests tīrākais. Pēc šī Latvijā dzimstība mūžam nepacelsies,” teic Marika.


Kristīne: “Pirmkārt - nav nemaz nodrošināti tik daudz bērnudārzi, kas varētu uzņemt bērnus jau no gada vecuma. Rīgas pusē vispār problēmas ar bērnudārziem, tur TIK daudz privāto un citiem nemaz valsts bērnudārzā rinda nepienāk. Man mazpilsētā vēl ir ok. Otrkārt - aizejiet un paskatieties cik tagad grūti bērniem ir ar adaptāciju. Citur vecāki vēl ilgi sēž klāt, līdz bērns ir gatavs viens pats palikt bērnudārzā. Gadu vecam bērnam tā vispār būs trauma. Šādu muļķīgu lēmumu var izdomāt tikai kāds, kam nav bērnu vai kāds, kurš pats savus nav audzinājis un palaidis patvaļā, vai bērni auguši pie kaimiņiem.Varēsiet maksāt slimības lapas dubultā!"

 

Jāatgādina, ka  plāns, kas paredzēja no 2025. gada aprīļa palielināt bērna kopšanas pabalstu no 171 eiro līdz 377 eiro, bet no 1. februāra bērna piedzimšanas pabalstu palielināt no 421 eiro uz 724 eiro, tā arī netiks īstenots. Kā LTV raidījumā 1:1 stāstīja Labklājības ministrs Uldis Augulis, nākamā gada budžetā šāda papildus nauda ģimenes pabalstiem “iezīmēta” nav. 

Saistītie raksti