Kāpēc jau kuro gadu netiks celti pabalsti ģimenēm ar bērniem? Labklājības ministrija sniedz skaidrojumu un atklāj, kas bija plānā

Nākamā gada valsts budžetā nav naudas ģimenēm ar bērniem, tāpēc bērna kopšanas pabalsts, kas nav mainīts kopš 2010. gada, arvien paliek nemainīgs, proti, 171 eiro apmērā mēnesī. Vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" vairākkārt bija satikusies un diskutējusi ar Labklājības ministriju (LM) par to, kādam vajadzētu būt vecāku atbalstam, un liels bija pārsteigums, saņemot ziņu: plāni netiks īstenoti.
Šobrīd budžeta veidošanas sarunās kā vienīgais palielinājums attiecībā uz bērnu pabalstiem nākamgad ir pieņemts lēmums pārskatīt vecāku pabalsta apmēru strādājošajiem vecākiem.

FOTO: Shutterstock.com

Šobrīd budžeta veidošanas sarunās kā vienīgais palielinājums attiecībā uz bērnu pabalstiem nākamgad ir pieņemts lēmums pārskatīt vecāku pabalsta apmēru strādājošajiem vecākiem.

Vai un kad varam cerēt uz izmaiņām vecāku atbalsta jomā? Kāpēc jau atkal “pie sasistas siles” paliks vecāki ar maziem bērniem? Kas bija svarīgāks par demogrāfijas veicināšanu valstī, kas, cita starpā, šajā gadā sasniegusi zemāko punktu? Atbildes sniedz Labklājības ministrija.

 

2025. gada budžeta veidošanas procesā LM ir sniegusi virkni dažādu priekšlikumu ģimeņu ar bērniem atbalstam, rosinot pārskatīt gan dažādus pabalstus, gan sniedzamos pakalpojumus.

 

Vajadzīgi 94 miljoni, kuru nav!

“Diemžēl konkrētu pasākumu īstenošana LM jomā vistiešākajā veidā ir sasaistīta ar valsts budžeta iespējām, un, ņemot vērā, ka valdība nākamā gada budžeta veidošanā ir stingri pieturējusies pie paustās prioritātes – drošība, lielākajam vairumam LM iesniegto priekšlikumu īstenošanai 2025. gada budžetā finansējums šobrīd nav ticis piešķirts," atbildi vecāku organizācijai “Mammamuntetiem.lv” sniedz  Diāna Jakaite, LM Valsts sekretāra vietniece.

"Tomēr ļoti ceram, ka, sarunām par nākamā gada budžetu turpinoties Saeimā, varētu tikt atbalstīti arī kādi LM rosinātie pasākumi ģimeņu ar bērniem atbalstam,” skaidro ministrijā, piebilstot, ka pavisam kopā valsts sociālo pabalstu ģimenēm ar bērniem (t.sk. pabalstiem par ārpusģimenes aprūpē esošiem bērniem, kā arī bērna ar invaliditāti īpašas kopšanas pabalstam) pārskatīšanai 2025. gadā nepieciešamais finansējums ir 94 miljoni eiro.

 

Pie lielākas pabalsta daļas tiks strādājošie vecāki

Šobrīd budžeta veidošanas sarunās kā vienīgais palielinājums attiecībā uz bērnu pabalstiem nākamgad ir pieņemts lēmums pārskatīt vecāku pabalsta apmēru strādājošajiem vecākiem.

 

Proti, vecāku pabalsta saņēmējam, kurš ir nodarbināts un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātais, 2025. gadā vecāku pabalstu izmaksās 75% (šobrīd 50%) apmērā no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra.

 

Savukārt LM ir dots uzdevums līdz 2025. gada 1. septembrim sagatavot un iesniegt izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par vecāku pabalsta saņēmēju, kuri bērna kopšanas laikā ir nodarbināti un neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai bērna kopšanas laikā gūst ienākumus kā pašnodarbinātie, skaita dinamiku 2025. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar līdzīgu periodu iepriekšējos gados, tostarp dzimuma un pabalsta apmēra griezumā, kā arī sniegt izvērtējumu par nepieciešamību saglabāt vecāku pabalsta izmaksu 75% apmērā no piešķirtā pabalsta pēc 2025. gada 31. decembra.

 

Kāpēc igauņi var, bet mēs nevaram?

Igaunijā bērnu kopšanas atvaļinājuma laikā strādājot un saņemot ienākumus līdz 2000 eiro, pabalsts netiek samazināts. Kāpēc tā nav arī Latvijā?

 

Ministrijā skaidro, ka atšķirība rodas tādēļ, ka Igaunijā vecāku pabalsts tiek finansēts no valsts pamatbudžeta, kamēr Latvijā – no sociālās apdrošināšana speciālā budžeta. Līdz ar to, veicot jebkādas izmaiņas attiecībā uz vecāku pabalsta nosacījumiem, kas prasa papildus finanšu līdzekļus speciālajā budžetā, ir jāatrod kompensējošie priekšlikumi, piemēram, vai nu ir jāpaaugstina apdrošināšanas iemaksu likme, vai jāmazina kāda cita sociālās apdrošināšanas pabalsta atvietojums.
 

LM gan iesniegusi priekšlikumu no 2026. gada mainīt vecāku pabalsta finansēšanas avotu no speciālā budžeta uz valsts budžetu (priekšlikums ir iekļauts arī valdības rīcības plānā).

 

“Attiecībā uz vecāku pabalsta nosacījumu izmaiņām strādājošiem pabalsta saņēmējiem, esam vērtējuši piedāvājumu daļēji piemērot līdzīgu modeli Igaunijas pieejai, proti, noteikt, ka, ja vecāku pabalsta saņēmēja, kurš bērna kopšanas laikā strādā un kura bērna kopšanas laikā gūtie mēneša ienākumi pārsniedz vidējo mēneša apdrošināšanas iemaksu algu (par pirmsiepriekšējo gadu), pabalstu izmaksā 50 procentu apmērā no piešķirtā apmēra, savukārt zem minētā ienākuma sliekšņa, pabalstu izmaksā 100% apmērā,” skaidro ministrijā.

 

Šāds piedāvājums nodrošinātu risinājumu tieši tiem vecākiem, kuri bērna kopšanas laikā vēlas turpināt strādāt nepilnā vai samazinātā apjomā vai kuru ienākums būs neliels, vienlaikus saprātīgi ierobežojot lielo algu saņēmējus, neveicinot situāciju, kad ģimenē finansiālu apsvērumu dēļ vecāku pabalstu pieprasa tas vecāks, kuram ir ievērojami lielāki ienākumi, kamēr otrs vecāks praksē ir tas, kurš kopj bērnu.

 

Kāda situācija ir šobrīd un ko cerēja panākt LM? 


Bērna kopšanas pabalsts (BKP):

Esošā situācija: 

  • personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam – 171 euro mēnesī; 
  • personai, kura kopj bērnu vecumā no pusotra gada līdz diviem gadiem – 42,69 euro mēnesī
  • piemaksa par dvīņiem un trīņiem par katru nākamo bērnu identiskā apmērā atbilstoši vecumam

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • No 2025. gada 1. aprīļa bērna kopšanas pabalstu (t.sk. piemaksu par dvīņiem vai trīņiem) līdz bērna pusotra gada vecumam palielināt no 171 euro līdz 377 eiro, apmēru sasaistot ar ienākumu mediānu (50% apmērā no ienākumu mediānas, noapaļojot līdz veseliem eiro). Vienlaikus plānots atteikties no BKP izmaksas par bērnu no 1,5-2 gadam, ievērojot tiesiskās paļāvības principu.

 

Ģimenes valsts pabalsts (ĢVP):

Esošā situācija: 

  • par vienu bērnu — 25 eiro mēnesī
  • par diviem bērniem — 100 eiro mēnesī
  • par trim bērniem — 225 eiro mēnesī
  • par četriem un vairāk bērniem — 100 eiro mēnesī par katru bērnu

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • no 01.03.2025. ĢVP apmēru  par vienu bērnu ģimenē paaugstināt no 25 eiro uz 50 eiro;
  • no 01.04.2025. ĢVP par bērniem no 16 gadiem līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai maksāt neatkarīgi no tā, kādu izglītību iegūst (šobrīd maksā tiem, kas mācās vidējās vai profesionālās izglītības iestādēs, augstskolās studējošajiem nemaksā), t.sk. ārvalstīs studējošajiem. Tādējādi tiktu nodrošināta vienlīdzīga attieksme pret attiecīgā vecuma bērniem neatkarīgi no izglītības iegūšanas līmeņa.

 

Bērna piedzimšanas pabalsts (BPP)

Esošā situācija: 

  • 421,17 eiro vienreizēji

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

Reklāma
Reklāma
  • No 2025. gada 1. februāra pārskatīt bērna piedzimšanas pabalsta apmēru par 50% no patēriņa cenu pārmaiņām periodā no 01.01.2003. (kad pēdējoreiz pārskatīts pabalsta apmērs) līdz 2023.gada decembrim. Kopējais patēriņa cenu pieaugums šajā periodā - 143,3.%, tādējādi pabalsta apmēra pieaugums paredzēts par 72%, t.i., bērna piedzimšanas pabalsta apmērs plānots 724 eiro.

 

Pabalsts aizbildnībā esoša bērna uzturēšanai:

Esošā situācija: 

  • par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 215,00 eiro mēnesī
  • par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – 258,00 eiro mēnesī

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu pārskatīšanu no 01.04.2025., ņemot vērā aktuālo minimālo algu. Pabalsta apmēru plānots noteikt atbilstoši minimālo uzturlīdzekļu apmēram, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt bērnam saskaņā ar MK 15.01.2013. noteikumiem Nr.37, t.i., 25% no minimālās algas par bērniem 0-6 gadiem un 30% no minimālās algas par bērniem vecumā no 7-17 gadiem. Pabalstu plānots noteikt divkāršā minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Minimālā alga 2024.gadā ir 700 euro. Līdz ar to pabalsta apmēra palielinājums ir:

a) par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – no 215 euro uz 350 euro mēnesī;

b) par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – no 258 euro uz 420 euro mēnesī.

 

Bērna adopcijas pabalsts:

Esošā situācija: 

  • par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 107,50 eiro mēnesī
  • par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – 129,00 eiro mēnesī

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz bērna adopcijas pabalsta pārskatīšanu no 01.04.2025., ņemot vērā aktuālo minimālo algu. Pabalsta apmēru plānots noteikt atbilstoši minimālo uzturlīdzekļu apmēram, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt bērnam saskaņā ar MK 15.01.2013. noteikumiem Nr.37, t.i., 25% no minimālās algas par bērniem 0-6 gadi un 30% no minimālās algas par bērniem 7-17 gadi. Minimālā alga 2024.gadā noteikta 700 euro. Līdz ar to pabalsta apmērs tiktu palielināts:

a) par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – no 107,50 eiro līdz 175 eiro mēnesī;

b) par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – no 129 eiro līdz 210 eiro mēnesī.

 

Atlīdzība par audžuģimenes pienākumu pildīšanu:

Esošā situācija: 

  • par vienu audžuģimenē ievietoto bērnu apmērs mēnesī ir vienāds ar bērna kopšanas pabalsta apmēru personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam - 171 eiro mēnesī 
  • ja ievietoti divi bērni, atlīdzības apmēram piemēro koeficientu 1,3 - 222,30 eiro mēnesī
  • ja ievietoti trīs bērni un vairāk, atlīdzības apmēram piemēro koeficientu 1,6 - 273,60 eiro mēnesī

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz ar 01.04.2025. atlīdzības apmēram saglabāt sasaisti ar BKP apmēru (50% no ienākumu mediānas) un saglabāt esošos koeficientus par otrā (koeficients 1,3) un trešā bērnu aprūpi (koeficients 1,6), kā arī noteikt koeficientus par lielāka skaita bērnu aprūpi, proti, par 4 bērniem - koeficients 1,7, par 5 bērniem - koeficients 1,8 un par 6 un vairāk bērniem - koeficients 1,9 (noapaļojot līdz veseliem eiro).

 

Atlīdzība par aizbildņa pienākumu pildīšanu:

Esošā situācija: 

  • 54,07 eiro mēnesī

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz  pabalsta aizbildnim par bērna uzturēšanu pārskatīšanu no 01.04.2025., ņemot vērā aktuālo minimālo algu. Pabalsta apmēru plānots noteikt atbilstoši minimālo uzturlīdzekļu apmēram, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt bērnam saskaņā ar MK 15.01.2013. noteikumiem Nr.37, t.i., 25% no minimālās algas par bērniem 0-6 gadiem un 30% no minimālās algas par bērniem vecumā no 7-17 gadiem. Pabalstu plānots noteikt divkāršā minimālo uzturlīdzekļu apmērā. Minimālā alga 2024.gadā ir 700 eiro. Līdz ar to pabalsta apmēra palielinājums ir:

a) par bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – no 215 eiro uz 350 eiro mēnesī;

b) par bērnu vecumā no septiņiem gadiem – no 258 eiro uz 420 eiro mēnesī.

 

Atlīdzība par adoptējamā bērna aprūpi:

Esošā situācija: 

  • Minimālais apmērs ir vienāds ar bērna kopšanas pabalsta apmēru personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam (171 eiro mēnesī)
  • Maksimālais apmērs ir 70 % no valstī noteiktās vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (kalendāra gadā, kas beidzas gadu pirms tā gada, kurā tiek piešķirta atlīdzība)

piemaksas apmērs par katru nākamo bērnu ir vienāds ar bērna kopšanas pabalsta apmēru personai, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam (171 euro mēnesī)

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz atlīdzības par adoptējamā bērna aprūpi pārskatīšanu, nodrošinot vienlīdzīgu attieksmi neatkarīgi no adoptējamā bērna vecuma un vienkāršojot apmēra noteikšanas nosacījumus, t.i., no 01.04.2025. atlīdzību par adoptējamā bērna aprūpi neatkarīgi no bērna vecuma maksāt 70% apmērā no valstī noteiktās pirms iepriekšējā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (noapaļojot līdz apaļiem eiro), proti,  ja atlīdzība piešķirta 2025.gadā – 957 eiro, ja 2026.gadā – 1 041 eiro, ja 2027.gadā  – 1 113 eiro, ja 2028.gadā – 1 118 eiro .

 

Atlīdzība par adopciju:

Esošā situācija:

  • 1422,87 eiro vienreizēji

 

LM iesniegtie priekšlikumi: 

  • Priekšlikums paredz atlīdzības par bērna adopciju pārskatīšanu, no 01.02.2025. palielinot to par 50% no patēriņu cenu pieauguma kopš atlīdzības izmaksas uzsākšanas 2004.gadā līdz 31.12.2023. Patēriņa cenu pārmaiņām šajā periodā ir 134.2%.,  līdz ar to atlīdzības apmērs palielinātos no 1 422,87 eiro uz 2 376 eiro.

Saistītie raksti