Mātes sirds: “Man teica, ka viss ir bezcerīgi. Bet es uztveru savu meitu kā brīnumu”

14 gadus vecajai Santai kopš dzimšanas ir ļoti smaga cerebrālās triekas forma. Viņa neko nespēj paveikt pati. Taču viņai ir paveicies piedzimt brīnišķīgā ģimenē, kurā tiek darīts viss iespējamais, lai atvieglotu meitenes stāvokli. “Viņa ir mūsu svētība, mēs mīlam viņu vienkārši par to, ka viņa ir,” saka Santas mamma Marija.
Mazo Santiņu nevarēja atstāt bez uzraudzības ne uz mirkli, un mammai nācās aiziet no darba.

FOTO: no personīgā arhīva

Mazo Santiņu nevarēja atstāt bez uzraudzības ne uz mirkli, un mammai nācās aiziet no darba.

Šī atzīšanās beznosacījumu mīlestībā ir tik bezgala patiesa, ka aizkustina līdz pat asarām. Šādi stāsti spēj atkausēt pat visvienaldzīgākās sirdis.
 

Ar Mariju un viņas ģimeni, kurā bez Santas ir vēl trīs dēli un vīrs, mēs iepazināmies pirms 8 gadiem. Jau tad mēs atklājām, cik apbrīnojama ir šī ģimene. Tagad ģimenei no Balviem ir nepieciešama palīdzība, lai apmaksātu Santai ārstēšanās kursu gadam pēc īpašas metodikas. 

Gada kursa izmaksas ir 6540 eiro. Tas kvalitatīvi uzlabos viņas stāvokli, mazinās sāpes un lēkmes. Tas dod cerību.

Darīt visu iespējamo un neiespējamo

Marija ir bijusī skolotāja. Skaista sieviete, triju dēlu mamma. Marija ar vīru sapņoja par meitu, un, kad pasaulē nāca ceturtais bērns – mazā Santiņa, viņi no laimes bija septītajās debesīs. Taču, kad sešu mēnešu vecumā meitenītei tika diagnosticēta cerebrālā trieka, ģimenes dzīve pilnībā mainījās.
 

Mazo Santiņu nevarēja atstāt bez uzraudzības ne uz mirkli, un mammai nācās aiziet no darba. Vecāki centās ārstēt mazuli, cik vien tas bija iespējams viņu apstākļos. Balvos ir grūti saņemt pat ārstniecisko masāžu un fizioterapiju – šeit gluži vienkārši speciālistu nav. Marija vadāja Santu uz Rīgu pie dažādiem speciālistiem, tostarp uz osteopāta seansiem, kas uz laiku mazināja lēkmes.
 

Kad Santai bija pusotrs gadiņš, Marija Liepājā kursos apguva Domana metodi, lai nodarbotos meitu. Mamma veda Santu pie speciālistiem arī uz Ukrainu, sūtīja pieteikumus visur, kur vien varēja. Taču galveno darbu (masāžas, fizioterapiju u. c.) ar Santu mājās Marija veic pati. Mammas rokas neviens nevar aizstāt.
 

Pirmo reizi mēs ciemojāmies Balvos, kad Santai bija 6 gadi. Tagad meitenei ir 14. Viņai ir smagi funkcionālie traucējumi. Santa nevar staigāt un runāt, nespēj veikt par visvienkāršākās lietas. Taču viņa var smaidīt, priecāties par saviem mīļajiem, ziediem, dabu. Un priecēt apkārtējos.
 

“Mums bija liels pārtraukums ārstēšanā,” skumji saka Marija. “Deviņu gadu vecumā mums pateica, ka cerēt uz uzlabojumiem nevajadzētu, Santai nav perspektīvu. Tā ir mana sāpe. Viņa ir īpašs bērns, un tāds arī paliks. Mēs to pieņēmām kā faktu, ko nevaram mainīt. Bet mēs varam padarīt viņas dzīvi labāku, minimizēt visādas sāpīgas lietas. Un es darīšu visu, lai to izdarītu.”
 

“Un vēl. Tādi bērni kā Santa ir ļoti neaizsargāti un jutīgi,” piebilst mamma. “Tāpēc mēs pat nevaram atļauties būt sliktā noskaņojumā. Tas uzreiz atsaucas uz Santu.”
 

Cerēt un ticēt

Nesen parādījās cerība. Marija uzzināja par ABR terapiju, ko veiksmīgi izmanto Beļģijas ārsti, strādājot ar šādiem sarežģītiem gadījumiem. Turklāt tagad šīs terapijas kursu var iziet arī Rīgā.

“Tā ir liela laime, ka ārsti piekrita ierasties Rīgā. Daudzi vecāki uzskata, ka ABR terapijas metode ir lieliska iespēja slimiem bērniem. Rezultāti ir ļoti labi. Tāpēc mēs sadūšojāmies, lai mēģinātu iekļūt šajā programmā,” stāsta Marija.
 

Reklāma
Reklāma

“Mūs uzņēma. Mēs ar Santu uz vienu dienu atbraucām uz Rīgu. Viņai veica diagnostiku, pārbaudīja, ko viņa spēj izdarīt pati un ko nespēj. Un tad 5 stundas mūs apmācīja speciāliem vingrinājumiem, kurus mēs mājās pildīsim paši. Mēs jau esam sākuši strādāt.

Santai gada laikā ir vēl vairākas reizes jāapmeklē ABR nodarbības, savukārt vecākiem ir jāiziet apmācības. Ārstēšanas kursa izmaksas vienam gadam ir 6540 eiro. Tas ir ļoti svarīga meitenes stāvokļa uzlabošanai.

Taču ģimene no Balviem nevar atļauties samaksāt šādu summu. Tāpēc mēs vēršamies pēc palīdzības pie visiem labas gribas cilvēkiem.
 

Viens nav karotājs Marijai ir brīnišķīgs vīrs. Jau daudzus gadus viņi ir viena komanda. “Es nemūžam nespētu tikt ar visu galā viena, bez Andra. Tā tas ir – ja es esmu nogurusi, viņš mani nomaina. Un otrādi,” saka Marija.
 

Santa aug un mainās, un viņas dzīve ir nemitīga cīņa ar sāpēm. Santas sejas, roku un kāju muskuļi ir sasprindzināti. Viņa ir jāpieskata arī naktīs, jādod padzerties. Viņa guļ ļoti nemierīgi, īpaši, kad ir magnētiskās vētras vai pilnmēness. Meitene naktī ir jāapgriež no vieniem sāniņiem uz otriem. Dažreiz Santa vispār neguļ. Arī jābaro viņa ir īpaši. Santai ir nepieciešama ketogēnā diēta. Viss ēdiens ir jāsmalcina blenderī.
 

“Santa ir apbrīnojams bērns. Viņa ne par ko nesūdzas, viņa dara mūs laimīgus,” saka mamma. “Meita nāca šajā pasaulē, lai mēs viņu mīlētu. Tas ir tāds brīnums – vienkārši mīlēt viņu tādu, kāda viņa ir. Mēs esam viņai par to pateicīgi. Meitiņai ir lieliska mūzikas izjūta. Īpaši viņai patīk dzīvā mūzika. Kad mēs ar viņu klausījāmies simfonisko orķestri un pēc tam ērģeles dievkalpojumā baznīcā, viņu pārņēma neizsakāmas emocijas.
 

Kam nepieciešama palīdzība

Cilvēka dzīve ļoti mainās, kad viņš saprot, ka viņam ir jācīnās par savu bērnu. “Es sapratu, ka man jāatmet visas savas ambīcijas un jāpriecājas, ka Santa ir ar mums. Es to uzskatu par svētību,” saka Marija.
 

“Santa mūs visus ir ļoti mainījusi. Es viņu uztveru kā brīnumu.”
 

Santai ir ļoti nepieciešams ABR terapijas nodarbību gada kurss ar beļģu speciālistiem. Tas kvalitatīvi uzlabos viņas stāvokli, mazinās sāpes un lēkmes. Un, pats galvenais, tas dod cerību. Gada kursa izmaksas ir 6540 eiro. Ģimenei ir nepieciešama palīdzība, lai apmaksātu meitas ārstēšanu.
 

Ziedojumu tālrunis 90006384 darbojas Santas atbalstam līdz 10. oktobrim. Maksa par zvanu ir 1,42 eiro.
 

Labdarības fonds BeOpen ir atvēris arī īpašu kontu, lai palīdzētu Santai apmaksāt ārstēšanos. No kontā ienākušajiem līdzekļiem netiek ieturēti nekādi procenti vai komisijas maksas.
 

Labdarības fonds BeOpen
Reģ.Nr. 50008218201,
Konta nr. LV66CBBR1123215500660
Bankas SWIFT kods: CBBRLV22
Mērķis: Zaļā lampa. Palīdzība Santai Duļbinskai

Saistītie raksti