Bērnu slimnīcā atklāta jauna un īpaši moderna ēka, kurā katru dienu veselības aprūpes pakalpojumus saņems vairāk nekā 1000 bērnu

Jaunajā ēkā darbu jau uzsācis Bērnu slimnīcas Ambulatorais veselības centrs, kura simbols un atpazīstamības zīme turpmāk būs oranžais briedis, bet no 9.oktobra savās jaunajās telpās pacientus uzņems Neatliekamās medicīnas centra darbinieki, kuri būs atrodami, dodoties uz ieeju pie zilās dzērves.
Arī vide palīdz veseļoties - maziem bērniem visur un vienmēr, arī slimnīcā, vajadzīga sava rotaļu pasaule, bet pusaudžiem un jauniešiem svarīgi, lai būtu plašas telpas, kur atrast sev vietu.

FOTO: Publicitātes foto

Arī vide palīdz veseļoties - maziem bērniem visur un vienmēr, arī slimnīcā, vajadzīga sava rotaļu pasaule, bet pusaudžiem un jauniešiem svarīgi, lai būtu plašas telpas, kur atrast sev vietu.

Idejas par to, kādām jābūt telpām, lai apmeklējot Bērnu slimnīcu ambulatori, labi justos bērni, viņu vecāki un darbinieki, liktas kopā jau kopā pirms 10 gadiem. Pateicoties Eiropas Savienības fondu finansējumam, ēka uzbūvēta un aprīkota nepilnu divu gadu laikā.

 

Arī vide palīdz veseļoties - maziem bērniem visur un vienmēr, arī slimnīcā, vajadzīga sava rotaļu pasaule, bet pusaudžiem un jauniešiem svarīgi, lai būtu plašas telpas, kur atrast sev vietu. Projektējot un būvējot jauno ēku, ir nopietni domāts par pacientu pieredzes uzlabošanu, kur būtiskākais aspekts ir epidemioloģiskā drošība. 

Pēc pandēmijas gadiem esam sapratuši, cik svarīgi akūto elpceļu infekciju izplatības laikā ir ievērot distanci un atrasties plašās, labi vēdinātās telpās.

Bet arī prieks palīdz veseļoties un teju visi, pat noskumušākie Bērnu slimnīcas apmeklētāji, ejot garām jaunajai ēkai, kuru vidē iezīmē brieža un dzērves skulptūras, pasmaida.

 

"Esmu gandarīts, ka jau šoruden, atklājot jauno ēku, spēsim nodrošināt pacientiem un darbiniekiem mūsdienīgu, epidemioloģiski drošu vidi un arī paplašināt pakalpojumu klāstu. Gan Ambulatorajā veselības centrā, gan Neatliekamās medicīnas centrā esam integrējuši ne tikai jaunu pieeju pacientu apkalpošanā, bet arī jaunas iekārtas un izmeklējumu iespējas. 

Mērķtiecīgi attīstām ārstniecības procesu tā, lai nepieciešamība palikt slimnīca mazinātos. Mēs zinājām, kā vēlamies efektivizēt darbu, ilgstoši pie tā strādājām. Spējām šo ēku uzbūvēt un aprīkot nepilnu divu gadu laikā, jo bijām tam gatavi, kad saņēmām Eiropas savienības Atveseļošanās fonda finansējumu. Pateicamies par sadarbības partneru atbalstu! Sveicu mūs visus Bērnu slimnīcas 125. dzimšanas dienā, kuru oficiāli atzīmējam 2.oktobrī, un novēlu pašu svarīgāko - labu veselību," uzsver Valts Ābols, Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

 

Lai nodrošinātu ārstniecības procesu jaunajā ēkā, iegādāts jauns, mūsdienu vajadzībām atbilstošāks medicīniskais aprīkojums, kas ļaus ne tikai precīzāk veikt izmeklējumus, bet arī integrēt datus slimnīcas informācijas sistēmā, kā arī objektīvi salīdzināt izmeklējumu rezultātus dinamikā. Vairāki izmeklējumi tagad būs iespējami pašiem mazākajiem pacientiem.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīca ir vienīgā iestāde, kas sniedz visa veida un līmeņa pakalpojumus bērniem, tostarp arī sarežģītu diagnostiku un ārstēšanu, un ir augstas medicīnas kvalitātes paraugs jau 125 gadus.”

"Veselības aprūpē bez laicīgas un precīzas diagnostikas un kvalitatīvas ārstēšanas nozīmīga loma ir videi, kurā pacients uzturas. Man ir liels gandarījums, ka jaunā Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra un Ambulatorā veselības centru ēkā, kurā katru dienu veselības pakalpojumus saņems vairāk nekā 1000 mazo pacientu, nodrošināta bērnu un jauniešu vajadzībās balstīta vide pacientiem un moderni aprīkotas telpas ārstniecības personālam. Tas uzlabos ne tikai veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, bet mazo pacientu pieredzi un ārstniecības personāla labbūtību," gandarīts par modernas infrastruktūras attīstību ir Hosams Abu Meri, LR veselības ministrs.

 

Reklāma
Reklāma

Jaunās ēkas lielākajā daļā jau 2.oktobrī pilnā apjomā darbu sāks Ambulatorais veselības centrs. Centra vadītāja Irina Ošeniece uzsver, ka nozīmīgs ieguvums ir daudz vienkāršāks pacienta ceļš Bērnu slimnīcā, ierodoties uz ambulatoru konsultāciju vai izmeklējumu. 

 

Jaunajā ēkā Ambulatorajam veselības centram, kas izvietojies vairāk nekā 5000 m2 platībā, ir vienota reģistratūra, 84 telpas vizītēm, procedūrām un izmeklējumiem, mūsdienīga konsīliju telpa ārstiem, kā arī rotaļu un atpūtas zonas pacientiem.

Neatliekamās medicīnas centram (NMC) ir plašas, epidemioloģiski drošas telpas vairāk nekā 2500 m2 platībā, atsevišķa ieeja un divas reģistratūras, kas dod iespēju nodalīt pacientu plūsmas. Pacientiem, kuriem būs jāpaliek centrā kādu laiku, nodrošinātas vienvietīgas palātas. Īpaši aprīkotās palātas pacientiem ar bīstamām infekcijām nodrošinās, ka šīs infekcijas te neizplatīsies. 

 

NMC pacientu vecāki, izvēloties iebrauktuvi no Indriķa ielas, varēs novietot automašīnu tuvu centra ieejai, nodrošināta arī ērta piekļuve Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vajadzībām. Bērnu slimnīcas NMC darbu jaunajās telpās sāks 9.oktobrī.

Jaunā ēka ir ar kopējo platību teju 8000 m2 ir lielākā jaunā ēka, kura uzbūvēta Bērnu slimnīcā šajā gadsimtā. 

Būvprojekta autors Mārtiņš Ošāns SIA "MARK arhitekti", būvuzraugs SIA "P.M.G", galvenais būvuzņēmējs SIA "Arčers".

 

"Esmu gandarīta, ka vērienīgais projekts Bērnu slimnīcā ir īstenots ātri un efektīvi. Pateicoties tam, modernās un pievilcīgās telpās medicīniskos pakalpojumus varēs saņemt mazie pacienti un viņu vecāki, un vienlaikus tas būs tikpat būtisks ieguvums un uzlabota darba vide arī slimnīcas personālam. 

 

Latvijai no Atveseļošanas fonda ir pieejami gandrīz 2 miljardi eiro, un no šīs summas aptuveni 150 miljoni eiro ir paredzēti universitāšu un reģionālo slimnīcu veselības aprūpes infrastruktūras stiprināšanai. Plānoti ieguldījumi 10 Latvijas slimnīcās - 3 klīniskajās universitātes slimnīcās un 7 reģionālajās slimnīcās, kā arī 40 sekundāro ambulatoro veselības aprūpes iestāžu infrastruktūras uzlabošanā. Tādējādi veselības iestādes visā Latvijā varēs labāk izmantot jaunākās medicīniskās tehnoloģijas, būtiski uzlabojot ārstēšanas rezultātus un pacientu labklājību," norāda Zane Petre, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja.

Saistītie raksti