Labklājības ministrs skaidro, ko bija domājis ar izteikumu par bērna kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu

Šobrīd nekādas diskusijas par bērna kopšanas atvaļinājuma vai pabalsta izmaksas ilguma samazinājumu Labklājības ministrijā (LM) nenotiek, atbildes vēstulē uz Saeimas opozīcijas pieprasījumu skaidro labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS).
Ar šo es nedomāju, ka visiem vecākiem jāiet strādāt, tiklīdz bērns ir sasniedzis viena gada vecumu vai pat mazāk, teic Augulis.

FOTO: Shutterstock.com

"Ar šo es nedomāju, ka visiem vecākiem jāiet strādāt, tiklīdz bērns ir sasniedzis viena gada vecumu vai pat mazāk," teic Augulis.

Opozīcijā esošais "Apvienotais saraksts" (AS) 9.oktobrī pieprasīja labklājības ministram Augulim skaidrot viņa izteikumus par iespējamām izmaiņām bērnu kopšanas atvaļinājumā un tā varbūtēju saīsināšanu.

 

Kā skaidrojumā norādījis Augulis, 2024.gada 25.septembrī intervijā portālam "Delfi" viņš atbildējis uz žurnālistes jautājumu par to, ka darba devēji vēlas samazināt bērna kopšanas atvaļinājumu. Savā atbildē ministrs esot vēlējies akcentēt, ka pastāv dažādi risinājumi, kā var rīkoties, lai palielinātu nodarbinātību, bet šiem lēmumiem būtu jābūt izrietošiem no sabiedrības vēlmēm un ekonomiskā pamatojuma.

 

Bērna kopšanas atvaļinājuma un līdz ar to arī pabalsta izmaksas ilguma samazināšana būtu vērsta uz to, ka vecāki ātrāk atgriežas darba tirgū, tomēr jāņem vērā, ka vienlaikus vecākiem būtu jābūt pieejamam bērna pieskatīšanas pakalpojumam, skaidrojumā klāsta ministrs.

 

"Ar šo es nedomāju, ka visiem vecākiem jāiet strādāt, tiklīdz bērns ir sasniedzis viena gada vecumu vai pat mazāk. Manuprāt, ir jānodrošina, lai vecākiem atbilstoši viņu konkrētajai situācijai un personīgajai izvēlei šāda iespēja pastāv," paskaidrojuma vēstulē norādījis ministrs.

 

Reklāma
Reklāma

Pēc Auguļa sniegtās informācijas, šobrīd nekādas diskusijas par bērna kopšanas atvaļinājuma vai pabalsta izmaksas ilguma samazinājumu Labklājības ministrijā (LM) nenotiek.

 

Gluži otrādi - valdība ir lēmusi par to, ka vecāka pabalsts strādājošām personām 2025.gadā būs 75% apmērā, nevis 50% apmērā, kā tas ir šobrīd.

Mammamuntetiem.lv jau ziņoja, ka Labklājības ministra Ulda Auguļa publiskais paziņojums par iespējamu bērna kopšanas atvaļinājuma saīsināšanu uz vienu gadu raisījis sašutumu jaunajos un topošajos vecākos. 

 

Ministra prāt, tieši tas varētu būt risinājums darba roku trūkumam valstī. Tikmēr jaunie un topošie vecāki ir kategoriski pret šādai idejai, norādot uz idejas absurdumu. Kamēr vieni teic: bērns tik mazā vecumā nav gatavs atdalīties no mammas vai tēta, citi spriež: šis ir tikai kārtējais veids, kā “novērst uzmanību no fakta, ka nākamais gads būs kārtējais, kad pabalsti ģimenēm ar bērniem nepieaugs pat par centu!”

 

Vairāk par to, ko domā paši vecāki, lasi ŠEIT! 

Saistītie raksti