Zināmi labākie Latvijas skolu ēdinātāji un atklāta jauna problēma skolēnu ēdienkartēs

Latvijas Diētas un Uztura Speciālistu asociācijas (LDUSA) sadarbībā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) organizētajā konkursā "Latvijas labākais skolu ēdinātājs" 2024./2025. gadā par uzvarētāju atzīta Rīgas Valsts klasiskā ģimnāzija, iegūstot vislielāko punktu skaitu visu reģionu kopvērtējumā.
Šogad vairākās skolās novērojama jauna tendence – pašu audzētu dārzeņu, zaļumu un garšaugu iekļaušana ēdienkartēs.

FOTO: Shutterstock.com

Šogad vairākās skolās novērojama jauna tendence – pašu audzētu dārzeņu, zaļumu un garšaugu iekļaušana ēdienkartēs.

Kā norāda konkursa organizatori, pavāru komandām šogad bija jāsagatavo ne tikai apraksts par savu komandu un ikdienas darbu, bet pirmo reizi bija jānorāda arī izmantoto produktu izcelsme. Tas sniedza žūrijai iespēju precīzāk novērtēt vietējo produktu izmantošanu skolu ēdienkartēs.

 

Reģionu uzvarētāji:

  • Kurzeme – Piltenes pamatskola; 
  • Latgale – Špoģu vidusskola; 
  • Vidzeme – Sējas pamatskola; 
  • Zemgale – Jēkabpils 2. vidusskola; 
  • Rīga – Rīgas Teikas vidusskola. 

 

LLKC valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis: "Šogad pirmo reizi pasniedzām īpašu Cildinājumu Jēkabpils 2. vidusskolai par Latvijas ražotāju atbalstu, gatavojot skolu maltītes no vietējiem produktiem. Iekļaujot vietējos produktus ēdienkartēs, mēs ne tikai nodrošinām bērniem kvalitatīvu uzturu, bet arī atbalstām vietējos lauksaimniekus un veicinām lauku attīstību."
 

Šogad vairākās skolās novērojama jauna tendence – pašu audzētu dārzeņu, zaļumu un garšaugu iekļaušana ēdienkartēs. Šī iniciatīva ne tikai uzlabo maltīšu uzturvērtību, bet arī veicina skolēnu izpratni par pārtikas izcelsmi un sastāvdaļām.

 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skaidro, ka vidējās profesionālās izglītības iestādes drīkst izmantot pašu ražotus primāros produktus (piemēram, kartupeļus, salātus, burkānus, sīpolus), ja ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs ir reģistrēts PVD. Papildus reģistrācija šādai darbībai nav nepieciešama.
 

Reklāma
Reklāma

LDUSA valdes locekle Alīna Kirillova: “Vērtējot ēdienkartes, bija prieks redzēt, ka vairākās skolās bērniem ir iespēja izvēlēties starp ēdieniem, piemēram, dārzeņu salātu vietā viņi var komplektēt porciju ar atsevišķi sagrieztiem dārzeņiem, kā arī tika norādīts, ka mērces tiek pasniegtas atsevišķi no citiem produktiem. Kā uztura speciāliste vēlos izcelt, ka skolām īpaši ieteicams piedāvāt pagaršot ēdienu bērniem, kā arī, lai skolā būtu cilvēki, kuri pievērš uzmanību tam, cik un ko bērns apēd, tādējādi uzņemot visas nepieciešamās uzturvielas.”


LDUSA konkursa "Labākais skolu ēdinātājs Latvijā" projekta vadītāja un sertificēta uztura speciāliste Guna Bīlande norāda: "Diemžēl papildus jau zināmajai problēmai ar pārmērīgu sāls un cukura patēriņu, šogad novērojām arī palielinātu tauku daudzumu saturu skolēnu ēdienkartēs. Iesakām pavāriem pievērst pastiprinātu uzmanību izmantotajam tauku daudzumam, lai mazinātu aptaukošanās un citu veselības problēmu risku."
 

Lai veicinātu izpratni un uzlabotu skolu ēdināšanas kvalitāti, LLKC turpinās sadarbību ar skolām, organizējot skolu pavāru apmācības.

 

Balvas

Konkurss organizēts ar LLKC atbalstu, un uzvarētāji saņēma vērtīgas balvas: 

  • Dāvanu kartes no "Rimi Baltic" un "Gemoss". Gardus produktus no "Balticovo", "Food Union", Z/S "Kotiņi" un Z/S “Gaidas”;
  • Skaistus pavāru priekšautus no "Waterlemon";
  • Kopvērtējuma ieguvēji – ekskluzīvu atpūtu pieczvaigžu viesnīcā "Baltic Beach Hotel & SPA" Jūrmalā, kas ietver nakšņošanu, SPA apmeklējumu "SEA Wellness" centrā un bagātīgas brokastis ar skatu uz Baltijas jūru. 

 

Konkursa žūrijas sastāvā šogad bija iekļauti šādi profesionāļi: uztura speciālistes Guna Bīlande, Lizete Puga, Alīna Kirillova, Annija Niegliņa, Anastasija Sabadaševa, Olga Ļubina un pārtikas tehnoloģe Dzintra Kokta. 

Saistītie raksti