Jauna izglītojošo grāmatu sērija bērniem "Kur rodas". Par pārtikas produktu ceļu no lauka līdz plauktam
Klajā laista izglītojoša grāmata “Kur Rodas MILTI”, kas aizsāk grāmatu sēriju “Kur rodas”. Grāmatu sērija skaidros, izmantojot orģinālus zīmējumus un fotogrāfijas, produkta radīšanas ceļu - no pirmsākumiem veikala plauktam. Grāmatas tiks izdotas trīs valodās – latviešu, krievu un angļu.
Grāmatu sērija "Kur Rodas" bērniem saprotamā veidā un valodā stāsta
par mūsdienās izmantotām tehnoloģijām pārtikas produktu ražošanā.
Izzinot ražošanas procesu un izmantoto rīku ilustrācijas, bērni
iegūst zināšanas par dažādām profesijām, kas rada konkrēto
produktu, un par pašu ražošanas procesu.
“Bērni ir zinātkāri un viņiem interesē, kā rodas lietas, kas ir
viņu ikdienā. Kāpēc notiek kāda darbība un kas to dara. Tāpēc radās
iecere izskaidrot, kā mūsdienās tiek radīti tie produkti, kas tiek
lietoti visbiežāk. Grāmata ir veidota tā, lai noderētu mazākiem
bērniem vispārēju zināšanu apguvei. Savukārt, jau lielākiem
bērniem tā sniegs padziļinātas zināšanas par to, kā rodas milti,
vienkāršoti stāstot, kādus rīkus pielieto un kas notiek celtnēs,
ko, ceļojot pa Latviju, redzam pa auto logu”, stāsta grāmatas
autore – pārtikas zinātnes doktore Kristīne Jacino.
Grāmatas varoņi – triju bērnu ģimene – ceļojot pa Latviju, izstaigā
visu produkta radīšanas ceļu un iepazīstas ar zemnieku,
kombainieri, miltu melderi un uzzina, kā strādā ierīces, kas novāc
labību, uzglabā, apstrādā graudus, tos samaļot miltos. Kā arī
izseko iepakojuma apdrukāšanai un miltu nokļūšanai paciņās.
Fotogrāfijas stāsta par graudiem un no tiem iegūstamajiem miltiem,
uzskatāmi parādot atšķirības starp kviešu un rudzu miltiem.
Iecere grāmatas autorei radusies, stāstot bērniem, kā mūsdienās
rodas pārtika un kā notiek miltu malšana, kāpēc baltmaize ir balta,
bet rupjmaize tumša, un kas ir tie dzeltenie ruļļi uz laukiem
rudenī.
Grāmatu sērijas ‘’Kur Rodas” zināšanās dalās Latvijas
Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes
pasniedzēji un produktu ražošanas profesionāļi. Šajā sērijā
ražošanas procesus palīdzēja sagatavot doktore pārtikas zinātnē
Daiga Kunkulberga LLU. Savās zināšanas dalījās nozares vadošie
uzņēmumi Latvijā - A/S Rīgas dzirnavnieks, LPKS Latraps un
agronomi Līga un Edgars Ružas. Savukārt, sarežģītos procesus
pievilcīgās un košās ilustrācijas ietērpusi māksliniece Maija
Līduma.
Grāmata ir izdota trijās valodās, lai ikvienā ģimenē būtu
vistīkamākais veids, kā iepazīt gardumu ceļu. Grāmata būs
pieejama arī elektroniskajā versijā, atbilstoši lasītāju
vēlmēm.
Grāmata patreiz nopērkama Jāņa Rozes, Valters un Rapa un Globuss apgādu veikalos visā Latvijā un internetā www.kurrodas.lv