Bezgrēka našķi - nav grūti un dārgi! Idejas un vafeļu recepte
Ēst veselīgi un atteikties no glutēna un laktozes nav grūti un dārgi – uz savas ādas pārbaudīja nupat iznākušas grāmatas „Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica. Kēksi un cepumi, tartes un pudiņi, pankūkas, vafeles, pīrāgs un pat pica – to visu ātri un viegli var pagatavot arī bez ierastajām sastāvdaļām, turklāt ēdiena garša un kvalitāte no tā necietīs, bet, gluži otrādi, kļūs vēl bagātāka.
Ēdieni bez laktozes un glutēna nav paredzēti tikai atsevišķām cilvēku grupām – ikvienam ir vērts vismaz daļu savas ēdienkartes našķus aizstāt ar bezgrēka našķiem. “Grāmatā “Bezgrēka našķi” piedāvātās receptes neprasa kādu īpašu notikumu. Tos var ēst katru dienu un ņemt līdzi uz darbu vai skolu. Receptes ir gana vienkāršas – ar tām tiks galā pat skolēns!” stāsta grāmatas autore Jarina Perepeļica. “Šodien, kad esmu izmēģinājusi milzumdaudz produktu un recepšu, varu teikt: Īsts apvērsums! Izrādās, bez miltiem, olām un laktozes ēdieni mēdz būt pat garšīgāki!”.
Bezgrēka našķi – no vienkāršiem produktiem
Visas receptes grāmatā “Bezgrēka našķi” sastādītas no jebkurā
veikalā nopērkamiem produktiem – speciālos veikalos nekas nav
jāpasūta. Autore ir parūpējies arī par izmaksām, tāpēc katrai
receptei piedāvā dažādas alternatīvas. Grāmata nav domāta tikai
tiem, kas mācās sadzīvot ar produktu nepanesību vai
alerģijām.
Tas ir iedvesmas avots visiem, kas:
• grib iemācīt bērniem izvēlēties uzturvielām bagātus un veselīgus
gardumus;
• vēlas ieviest uzturā jaunas garšas nianses un iemācīties cept
našķus no dažādu veidu miltiem;
• tiecas ēst veselīgi un gatavot našķus un uzkodas mājās;
• cenšas atteikties no cukura, bet nav gatavi dzīvot bez
saldumiem;
• ir vegāni.
RECEPTE
Zirņu miltu vafeles ar dārzeņiem
„Kopš sev esmu atklājusi zirņu miltus, saldās vafeles nemaz vairs
nekārojas. Šie milti ir fantastisks olbaltumvielu avots, turklāt
perfekti satur kopā mīklu, kas ir ļoti aktuāli, kad gatavo bez
olām. Esmu izmēģinājusi neskaitāmus variantus ar dažādiem sezonas
dārzeņiem. Zirņu miltus ir iecienījuši vegāni, jo no tiem var
pagatavot pat “omleti”, kas pēc garšas ir ļoti līdzīga ierastajam
olu ēdienam. Brokastu problēmu – ko ēst, ja uzturā nedrīkst lietot
olas, – zirņu milti pilnībā atrisina,” teic Jarina.
Ja jums nav parastās vai elektriskās vafeļu pannas, no šīs receptes
mīklas var izveidot plācenīšus un apcept tos uz parastās pannas.
Taču vafeles ir vēl gardākas! Jūs gribēsiet tās cept vēl un vēl, jo
tās ir arī ļoti sātīgas un uzturvielām bagātas. Zirņu miltus var
sajaukt ar rīsu miltiem un salīdzināt rezultātu.
Sastāvdaļas (6 vafelēm)
½ cukini
3 selerijas kāti
7 ēdamk. zirņu miltu
1 tējk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
½ glāzes rīsu miltu
½ glāzes ūdens vai augu piena
2 ēdamk. rafinētas olīveļļas
1 tējk. kurkumas
pa šķipsniņai jūras sāls un maltu melno piparu
Pagatavošana
Cukini smalki sarīvē, selerijas kātus sasmalcina blenderī un visu
sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Arī šo masu labāk sablenderēt, lai
veidotos viendabīga masa, kuras konsistence ir līdzīga kēksu
mīklai. Ja ir par šķidru, jāpievieno viena karote miltu. Ja par
sausu, – nedaudz piena. Cep no abām pusēm uzkarsētā vafeļu pannā.
Var pasniegt ar avokado šķēlītēm.
Variants ar burkāniem, selerijas sakni un
zaļumiem
Burkāni veikalos ir nopērkami visu gadu. Gan pēc garšas,
gan pēc krāsas tie perfekti sader ar zirņu miltiem. Ja jums garšo
burkānu un selerijas salāti, varat pievienot mīklai smalki sarīvētu
selerijas sakni. Tās ir tik vienkāršas sastāvdaļas, bet cik
fantastisks aromāts valda virtuvē, kad tiek ceptas šīs vafeles!
Garšu var dažādot, pievienojot mīklai dažādus zaļumus. Pasniedz
siltas vai atdzesētas, ir ērti paņemt līdzi kā uzkodu.
Pēc profesijas Jarina ir žurnāliste un ir pieradusi daudz pētīt, analizēt un eksperimentēt. „Kad biju izlasījusi simtiem rakstu internetā, sekojusi slavenu pavāru blogiem un tomēr nebiju atradusi sev piemērotus ēdienu variantus, izvirzīju mērķi atrast savu ceļu un racionālas, praktiski izmantojamas idejas. Būdama sabiedriski aktīva pilsētniece, tiecos apmierināt pamatvajadzības attiecībā uz ēdienu – lēti, ātri, veselīgi, garšīgi. Nu esmu gatava dalīties pieredzē un iedrošināt citus”, - tā grāmatas “Bezgrēka našķi” autore Jarina Perepeļica. Vairāk recepšu uzzini autores grāmatā, kā arī Instagram/Jarina.Perepelica