“Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva.” Iznācis Sandras Kalnietes romāns

Sandras Kalnietes jaunais darbs “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva.” ir gluži kā Latvijas divdesmitā gadsimta vēstures stunda, kas izstāstīta aizraujoša romāna formā. Grāmatas varoņu likteņi cieši savijušies kopā gan pašiem zināmā, gan nezināmā veidā, un ikkatrs notikums atspoguļo reālus vēsturiskus faktus.
Zvaigzne ABC izdevusi Sandras Kalnietes jauno romānu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva.”

FOTO: Publicitātes foto

Zvaigzne ABC izdevusi Sandras Kalnietes jauno romānu “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva.”

Sandra Kalniete par romāna “Māte sieva. Sieva māte. Meita sieva.” tapšanu saka: “Grāmata stāsta par traumām, kuras kā neredzamas ēnu ēnas tiek pārmantotas no paaudzes paaudzē un ietekmē cilvēka dzīvi, pat pašam to neapzinoties. Galvenās varones Ilzītes liktenis ir sācies ilgi pirms piedzimšanas, kad karš un padomju okupācija sagrieza šķērsām mātesmātes Irmas Rugājas un tēvamātes Jadvigas Baginskas Gāliņas dzīvi. Romāns nerakstījās viegli, jo vēlējos pastāstīt par dzimtu, kurā atspoguļojas mūsu tautas piedzīvoto likteņgriežu dramatisms un traģisms, mūsu piemērošanās un izturība. Ilzīte man palīdzēja tikt galā ar pašas izmisumu un bezspēcību, pavadot manu vīru viņa ciešanu pilnajā ceļā uz mūžību.”
 

Ilze Paula Gāliņa, romāna galvenā varone, sevī iemieso teju vai pašas Latvijas tēlu. Viņas piedzīvotais simboliski ataino valsts ceļu no atjaunošanas uz mierīgu briedumu, neizpaliekot dramatiskiem kāpumiem un kritumiem. Romāna atvērtās, taču cerīgās beigas pauž nesatricināmu pārliecību, ka arī Latvijas dzīve nu ir iegājusi miera un labklājības fāzē.


Pēc mīļās vecmāmiņas nāves tikko pilngadību sasniegusī Ilzīte nokļūst Ņujorkā, kur uzsāk mājkalpotājas darbu pie turīgiem latviešu trimdiniekiem. Tur viņa pamazām atplaukst un iegūst draugus. Taču sliktas ziņas no dzimtenes mudina meiteni doties atpakaļ uz Latviju. Mammas slimība un māsas pazušana ir triecieni, kas seko viens pēc otra. Kā palīdzēt savējiem? Bagātais un ietekmīgais trimdinieks Ēriks, kurš pēc gadiem varētu būt Ilzītes vectēvs, kļūst viņai par atbalstu un palīgu, bet vēlāk – arī par vīru. Pasaule, kas tagad Ilzītei paveras, ir ļoti plaša, bet arī tajā uzglūn briesmas…
 

Reklāma
Reklāma

Pieejama arī e-grāmata.

Saistītie raksti