5 grāmatas atvaļinājuma laikam iesaka rakstniece Gunita Krilova

Vasaras vidus ir īstākais atvaļinājumu laiks un brīdis, kad izlasīt jau iepriekš noskatītās gāmatas vai meklēt jaunu, vasarai piemērotu literatūru. Piecas grāmatas vasaras atvaļinājumu laikam iesaka rakstniece Gunita Krilova, romānu “Driftā tikai lēdijas” un “Cukursaldā” autore.
Lasiet – vasara tam ir kā īpaši radīta!

FOTO: Ance Krilova

Lasiet – vasara tam ir kā īpaši radīta!

“Vīrs, bērni un pieci randiņi” – asprātīgi, patiesi un aktuāli

Leldes Jaujas 2020. gadā apgādā “Zvaigzne ABC” iznākušais debija romāns manu uzmanību piesaistījis iepriekš, tomēr lasīšanai to paņēmu tikai pēc apgāda vadītājas Vijas Kilblokas vārdiem – “Tev tas ir jālasa, jūs esat rakstīšanas dvīnes!” Un es nevīlos. Grāmata ir par trīsdesmitgadnieci Rigondu, kurai viss ir piebesījis un jo īpaši vīrs. Tipiska jaunās ģimenes aina – mazi bērni, darbs un mazliet rutīna un apnikums. Nejauši vai jauši Rigonda satiek piecus dažādus vīriešus un paplašina redzes loku aiz sava mājas sliekšņa. Trāpīgi dialogi un precīzs skatījums uz mūsdienu ģimeņu ikdienu. Lai arī Lelde raksta par sadzīviskām lietām, tomēr ļoti trāpīgi paķer arī filozofiskās notis.  

 

“Saki, ka tu esi mana” – grāmata, kuru lasīsiet stundām no vietas

Ja ir vēlēšanās iekrist aizraujošā stāsta, bet negruzīties, iesaku! Zviedru rakstnieces Elizabetes Nurebekas debijas romānu, ko izdevuši “Latvijas Mediji”, izrāvu cauri pāris dienās. Psiholoģiskās spriedzes trilleris ar detektīva piegaršu, kurā tik precīzi attēlotas savstarpējo attiecību nianses. Stāts ir par trim sievietēm – vienai pirms 20 gadiem bezvēsts ir pazudusi meita, cita cīnās par savām attiecībām ar nu jau pieaugušo meitu, bet kāda jauna sieviete mēģina tikt galā ar saviem iekšējiem dēmoniem. Lai arī jau romāna vidū šķita, ka zinu pareizo atbildi, lasītājs tiek vests pa realitātes un ilūzijas, neprāta un acīmredzama saprāta līkločiem un atbilde par patiesību vai tikai šķietamo patiesību atnāk tikai beigās. 

 

“Mans vectēvs bija ķiršu koks” – atsauks atmiņās bērnības vasaras laukos

Ne visai biezā Naneti Andželas grāmata, ko izdevis apgāds “Jānis Roze”, uzrunās kā bērnus, pusaudžus, tā pieaugušos. Sirsnīgs un aizkustinošs stāsts par zēnu un viņa četriem vecvecākiem – cik dažādi tie ir. Vectēvam, kurš dzīvo laukos, ir ķirša koks, zoss, rimta ikdiena un siltums, ko iespējams saņemt vien pie vecvecākiem. Stāsts ved lasītāju cauri dažādām emociju gammām – te mijas sirsnība, netaisnības sajūta, bēdas, dziļas bēdas, vēlreiz sirsnība un tad jau pavīd mazs, mazs cerību stariņš. Ideāla grāmata, ko lasīt zem augļu kokiem laukos!

 

Reklāma
Reklāma

“Kur vēži dzied” – ja neesat vēl lasījis, izlasiet jau šovasar (iespējams, raudāsiet!)

Grāmata, kuru daudzi ir lasījuši un ir maz vienaldzīgo par šo grāmatu. Lasīju un raudāju. Nemitīgi. Amerikāņu rakstnieces Ouensas Dēlijas grāmata, kura arī ir ekranizēta (vispirms iesaku izlasīt grāmatu un tad skatīties filmu – kā ierasts, filmā ir maza daļa no stāsta un nianses paliek aizkadrā), latviešu valodā izdevis apgāds “Zvaigzne ABC”.
Stāsts ir tik par daudz ko – dabu, dzīvi ASV pagājušā gadsimta piecdesmitajos, sešdesmitajos un vēlākos gados, par attiecībām, mīlestību un pieaugšanu. Tomēr visvairāk, manuprāt, stāsts ir par nemīlestību.
 

Kija Kārklai, mazai meitenei, kura ar ģimeni dzīvo dumbrāja, necilā būdiņā nācās izaugt vienai. Vienai pašai. Kādā dienā ģimeni pamet māte, tad cits pēc cita prom aiziet vecākie brāļi un māsas. Kija paliek viena ar tēvu alkoholiķi, arī kurš pēc laika aiziet un vairs mājās neparādās. Meitenei ir tikai septiņi, astoņi gadi. Bet viņa izaug. Izaug dumbrājā, pelna sev iztiku, iemācās rakstīt un lasīt. Meklē attiecības, tic un cer. Un tad kādu dienu viņu apsūdz slepkavībā. Mani šī grāmata pārsteidza, aizkustināja un sadusmoja. Iesaku!

 

“Gunita” – lasiet, arī ja jūs nesauc Gunita

Manas vārda māsas Gunitas Lagzdiņas trešais romāns, kuru uzdevusi “Zvaigzne ABC”, “Gunita” būs viegla un patīkama atpūta. Galvenā varone, kuru, kā nojaušat, sauc Gunita, tuvojas tam gadu slieksnim, kad būtu tā kā jānogruntējas un jādibina ģimene. Cik gan viegli to ir pateikt! Autore uzskatāmi parāda, cik pašsaprotami vai grūti tas ir, ņemot vērā, ka neviens no mums, arī sievietes, nav dimanta gabaliņi bez neviena melnumiņa. Gunitai ir draugs, uz kuru viņas prāts met lielu šaubu ēnu un pie apvāršņa parādījies bijušas, kurš šķiet pagalam nelaimīgs, bet pēkšņi kļuvis tik uzmanīgs. Gunita prāto un reizēm savu dzīvi bīda kā šaha kauliņus – ja es izdarīšu šo gājienu, pretinieks veiks to… Vai visu var izshēmot un paredzēt? 

 

Lasiet – vasara tam ir kā īpaši radīta!

Saistītie raksti