Grāmatas, kas būs izcili piemērotas drēgnajiem rudens vakariem! Iesaka rakstniece Gunita Krilova

“Vismaz man rudens ir īstais laiks, lai gaistošo un vieglāko lasāmvielu uzliktu uz nelielas pauzes un mazliet sevi pabaidītu un sadrebinātu. Trilleri, psiholoģiskie romāni piestāv laikam, kad lapas iekrāsojas zeltainas un sārtas, kad krūzē līst kakao un kājas apņem mīkstas zeķes. Tāda arī mana šī rudens literatūra – smeldzīga, pārdomas raisoša un mazliet biedējoša,” stāsta rakstniece Gunita Krilova, romānu “Driftā tikai lēdijas”, “Cukursaldā” un “Un viņi dzīvoja ilgi” autore. Viņa arī iesaka piecas grāmatas rudens laikam.
Trilleri, psiholoģiskie romāni piestāv laikam, kad lapas iekrāsojas zeltainas un sārtas, kad krūzē līst kakao un kājas apņem mīkstas zeķes.

FOTO: no personīgā arhīva

Trilleri, psiholoģiskie romāni piestāv laikam, kad lapas iekrāsojas zeltainas un sārtas, kad krūzē līst kakao un kājas apņem mīkstas zeķes.

“Vienas plaukstas attālumā”, Ramona Indriksone

Es teiktu, ka visi Ramonas Indriksones darbi man saistās ar rudeni un arī šo, Ramonas jaunāko romānu, ko izdevuši “Latvijas Mediji”, lasīju jau tad, kad dienas rāvas īsākas un vakaros jautās vēsāka brīze.
 

Stāsts, kā jau ierasts Ramonas darbos, vijas ap varoņiem, kurus dzīve nav lutinājusi. Galvenajai varonei Ugnei, šķiet, jau no mazām dienām dzīve uzlikusi par daudz – bērnībā zaudēta māte, vēlāk arī tēvs, agri ieraudzīta dzīves skarbā puse. Arī Ugnes māsas grūtības iestiepjas pašas dzīvē tik tālu, ka pēc māsas zaudēšanas cīņa jāturpina – jānodrošina māsas dēlam labāka dzīve, nekā bija pašām. Papildu skumjajai ēnai, ko dzīve met pār Ugnes ikdienu, jaunības aktualitātes nekur nezūd – mīlestības meklējumi, iztikas pelnīšana un tomēr spēja noticēt sev.
 

Ramona raksta īsiem, gleznainiem un trāpīgiem teikumiem. Valoda plūst raiti un viņas stāsts ļauj pietuvoties varoņiem pavisam tuvu, sajustu viņu elpu un domas. Svarīgākais, ka cauri skarbajam stāstam vijas cerību stars – kamēr vien mēs nenolaižam rokas, ir iespēja visu vērst par labu.
 

“Klusējošā paciente”, Alekss Maiklīdess

Par šo romānu dzirdēsiet daudz labu atsauksmju un parasti tas iet pie sirds arī tiem, kam trilleri un spriedzes romāni nav tie mīļākie. Tomēr, ja gribat pārsteigumu un jums patīk minēt, kāds tad būs stāsta gala rezultāts un kurš ir vainīgais, šī grāmata ir īstā. 
 

Romāns stāsta par jaunu sievieti, kura tiek apsūdzēta sava vīra slepkavībā. Pēc nozieguma viņa pilnībā apklust, nerunājot nevienu vārdu. Ilgi. Viņa klusē patiešām ilgi. Alīsija nonāk klīnikā, kur šī paciente un viņas noslēpums piesaista psihoterapeitu Teo, kurš mēģina atšķetināt Alīsijas klusēšanas iemeslus.
 

Romāns izceļas ar neparedzētiem pavērsieniem un smalki aprakstītiem psiholoģiskiem motīviem. Tas ir spriedzes pilns un negaidīts, ar meistarīgiem varoņu portretiem. Grāmatā savītie notikumi pārsteidz, taču beigās… es teiktu, ka tās likās ļoti loģiskas. Perfekta grāmata rudens brīvdienām! Izdevējs: “Zvaigzne ABC”.
 

“Dzimšanas diena. Stāsti”, Jana Egle

Reklāma
Reklāma

Rudenim piestāv stāsti. Un rudenim piestāv Jana Egle. Lai arī es reti izvēlos lasīt stāstus, katrs no šiem stāstiem (grāmatā to ir astoņi) ir ar savu noskaņu un vēstījumu. Tur satiksiet sievietes it kā ikdienišķās nodarbēs, parastās situācijās, bet katrā no tām ir kāds pārsteigums. Pirmajā brīdī šķiet, ka autore tā kā jokojas, kā ķer lasītāju uz izbrīnu, tomēr nē – tieši tāda ir (vai bija) dzīve šiem stāstu varoņiem. Un jā – tieši tādas ir dzīves mums apkārt. Skaudri. Grāmata un autore, kas ļauj pavērt acis plašāk. Izdevējs: “Latvijas Mediji”.

 

Kristīne Lubāniņa, “Karma atlikumu un neizdod” 

Plāna grāmatiņa, kuru izlasīsiet pāris dienās. Kristīnes debijas romāns, ko izdevusi “Zvaigzne ABC”, nedaudz mulsina, īpaši, ja zināt Kristīni dzīvē. Jauna, sievišķīga autore, kura pavisam drosmīgi jau savā pirmajā grāmatā apraksta nežēlīgu noziegumu un dramatiskus notikumus. Izvēlējos grāmatu lasīt piesardzīgi – vai manai mierīgajai uztverei nebūs par traku?! Kristīnei ir izdevies samezglot meistarīgu stāstu, kur niansēm ir nozīme. Jaunie izmeklētāju tēli šķita īpaši simpātiski, trāpīgi dialogi un ar juveliera precizitāti izshēmots noziegums. Iesaku arī Kristīnes otro grāmatu “Tu mani nekad neaizmirsīsi”, tomēr iesaku tos lasīt hronoloģiskā secībā. Šie romāni nav saistīti, bet, ja arī jums patīk vērot autoru izaugsmi, lasiet tos secīgi.
 

Marta Holla Kellija, “Ceriņu meitenes”

Lai jūs nemulsina grāmatas vāks! Trīs sievietes, kas, saķērušās elkoņos, dodas it kā mierīgā pastaigā. Grāmata ierāva savā varā un nelaida vaļā ļoti ilgi. 
Otrais pasaules karš. Trīs sievietes – amerikāniete, kas karu vēro no aizokeānijas, jūt līdzi un palīdz, kā var, vācot ziedojumus. Polietes Kasjas  jaunību un mīlestību skaudri pārtrauc kara realitāte – zemu lidojošas lidmašīnas, krītošas aviācijas bumbas, līdz nemaņai sāpīgi zaudējumi un nonākšana sieviešu koncentrācijas nometnē. Prātam neaptveramas šausmas, ko piedzīvo jaunā sieviete, nežēlīgi eksperimenti un pazemojumi – fiziski, emocionāli. Un vāciete Herta – jauna ārste, kura vairāk pa visu vēlas strādāt savā profesijā. Līdz viņai piedāvā šo viņas sapni prātam neaptveramā realizācijā – eksperimentēt ar dzīviem cilvēkiem… Stāsts no trim šķautnēm, kurā parādīts neaptveramais. 
 

Lasot visgrūtāk bija distancēties no sāpēm, pazemojumiem un ciešanām, turklāt saprotot, ka neskaitāmi daudz cilvēku ko tādu ir piedzīvojuši. Izdevējs: “Zvaigzne ABC”.

 

Pie lasītājiem jau nonākusi arī rakstnieces Gunitas Krilovas jaunākā grāmata “Un viņi dzīvoja ilgi”, kas stāstīs par sievieti, kura, saskaroties ar izmaiņām, pārkāpjot 40 gadu slieksni, apjūk un viņu neatstāj izjūta, ka dzīve paiet garām, nesniedzot gandarījumu. Varbūt piepildījumu palīdzēs gūt gremdēšanās alkoholā, senas draudzības, internetā atrasti padomi?

Saistītie raksti