Četrdesmitgadnieku krīze un stilīgi tās risinājumi jaunā latviešu romānā

Tikko iznācis latviešu rakstnieces Gunitas Krilovas romāns “Un viņi dzīvoja ilgi”. Tā galvenie varoņi Agnese un Roberts ir pāris ap četrdesmit. Viņiem ir dēls Kristers, māja Pierīgā, labs darbs... tikai piezagusies rutīna un apnikums.
Gunita Krilova ir triju romānu autore.

FOTO: Publicitātes foto

Gunita Krilova ir triju romānu autore.

Šis ir romāns, kurš runā par paaudzes problēmām, caur varoņu tēliem ielūkojoties ārēji veiksmīgā četrdesmitgadnieku dzīvē un atklājot tādas šķautnes, par kurām ikdienā lielākā tiesa cenšas nedomāt. Taču “Un viņi dzīvoja ilgi” ir dzīvespriecīgs un sirsnīgs darbs, caur kura lappusēm izdzīvojot Agneses (vairāk) un Roberta (mazāk) dzīves mazos prieciņus un bēdas, lasītājs, iespējams, ne vien izklaidēsies, bet arī iegūs pozitīvas emocijas un ierosmes.
 

Ar izdevēju Viju Kilbloku, kura atzina, ka arī pasaulē šobrīd “modē” atgriežas grāmatas, kas stāsta par dzīvvi parasto un to, kā tajā justies labi un laimīgi. Foto: Dita Deksne

 

Agneses un Roberta dzīvē nav pārspīlētu un neticamu situāciju, tā ir pavisam ikdienišķa. Taču autore pratusi to atainot tik spridzīgi un patiesi, ka gandrīz 400 lappušu biezo romānu lasīt ir nerimstoši interesanti. Arī pirmie lasītāji grāmatas atvēršanas svētkos uzsvēra, ka Gunitas Krilovas grāmatas trāpa tieši savas paaudzes – veiksmīgu četrdesmitgadnieku – sirdīs, jo runā par aktuālo un svarīgo!
 

“Šoreiz Agnese negribētu būt tās meitenes vietā, bet vēlētos piedzīvot kaut ko tādu. Būt tik tuvu otram, ka gribas uz viņu skatīties, pieskarties un dzirdēt, ko viņš stāsta.” Ak, kura gan nav sapņojusi par nebeidzamu romantiku, vai, sastopot uz ielas savu pirmo mīlestību, iedomājusies, kā būtu varējušas turpināties šīs attiecības... Agnese ir mazliet pagurusi gan attiecībās ar Robertu un dēlu, gan darbā. Labsajūta iestājas vien vakarā, kad viņa ielej sev prāvu glāzi vēsa baltvīna un atlaižas pie televizora, lai paskatītos seriālu. 

Pirmais autogrāfs – grāmatas redaktorei Dainai Grūbei. Foto: Dita Deksne

 

Tā vēl nav šķiršanās priekšnojauta, nē, tomēr ir sajūta, ka dzīvei pietrūkst kādas būtiskas sastāvdaļas. Kas tā varētu būt? Kāpēc tieši šobrīd Agnese sajūt tās trūkumu? Un, pats galvenais, – ko tagad darīt? 

Reklāma
Reklāma

 

Šķiet, kaut ko netveramu gaisā sajutis arī Roberts. Viņa izturēšanās ir mainījusies, un viņa plānos ļoti bieži ierakstītas vizītes pie psihoterapeites, savukārt Agnese nejauši sastop kādu vīrieti no pagātnes...
 

Līkloči, kuriem cauri izkūleņo romāna tēli, ir krasi kā amerikāņu kalniņos, bet šī brauciena beigās viņi tiek atalgoti, turklāt negaidītā vairākpakāpju atrisinājuma iniciators ir Roberts!
 

Rinda pēc autogrāfiem. Foto: Dita Deksne

 

Gunita Krilova ir triju romānu autore. 2019. gadā iznāca viņas debijas darbs “Driftā tikai lēdijas”, tam sekoja “Cukursaldā” (2021). Savos romānos autore runā par aktuālām problēmām: attiecībām, bērnu audzināšanu, ikdienas sīkumu iespaidu uz emocionālo labsajūtu un lielajiem dzīves mērķiem.
 

Pieejama arī e-grāmata.

Saistītie raksti