Grāmatas “R*sols” autores atklājušas latviešu rasola īsto garšu! 20 koši stāsti un receptes
Rasoli te ir visdažādākie – ar vecmāmiņas skābētajiem gurķīšiem, ar speciāli kūpinātu šķiņķi, ar diennakti pienā noturētu siļķi vai īpašu mūziku, kam noteikti jāskan rasola gatavošanas laikā. Vai varbūt ar nēģiem, siļķēm, sēnēm un marinētām melonēm. Un pat ar griķiem un marinētiem cīsiņiem!
“R*sols” autores apgalvo, ka pēc šīs grāmatas izlasīšanas jūsu dzīve vairs nekad nebūs tāda kā agrāk. Nu, vismaz jūsu līdzšinējās domas par rasolu mainīsies noteikti.
Šī ir grāmata, kuru var arī vienkārši šķirstīt un iedomāties, kā garšotu “svešās” rasola versijas – bet var arī iedvesmoties un pagatavot kādu no tām.
Kāds sacīs – tas taču rasols parastais, salāti kā salāti. Liela noņemšanās, laikietilpīgs pagatavošanas process, un beigās viss apēdas traki ātri. Ko tur daudz lasīt?
Kā izrādās, diskusijas par tēmu rasols sabiedrībā ir visai aktīvas jau labu laiku, turklāt brīžiem uzņem diezgan spraigus apgriezienus. Un kā nu ne – ikviens ir pārliecināts, ka tikai viņš zina to vienīgo īsteno rasola recepti. Tātad rasols ir svarīgs latvieša svētku galda (un ne tikai) elements. Varbūt tādēļ autores rasolu ir nodēvējušas pat par latviskās garšas Svēto Grālu. Jo kas tie par svētkiem, ja galdā nav rasola?!
Svarīgi, ka arī rasola gatavošanas rituālam ir liela nozīme. Varbūt tieši tāpēc iziešana ārpus ierastā rada zināmu satraukumu un prāta viļņošanos, jo sastāvdaļu maiņa maina ierasto gatavošanas rituālu un pastāv bažas, ka tas varētu mainīt arī lielisko garšu!
Tomēr, kā rāda grāmata, bažām nav pamata, jo rasols gadu gaitā transformējies daudzkārt, un ikviens var izvēlēties sev tīkamāko versiju no te apkopotajām vai pat izmēģināt kādu pavisam jaunu.
www.zvaigzne.lv
Pieejama arī e-grāmata.