Kas notiek krūšu atliešanas darbnīcā? Festivālā sieviešu kailās krūtis tiek pārklātas ar speciālu ģipša maisījumu

Mūzikas un mākslas festivāls Laba Daba šogad norisināsies jau 14. reizi, un kopš tā otrā pastāvēšanas gada viena no festivāla izcilākajām un pārsteidzošākajām aktivitātēm ir Krūšu atliešanas darbnīca. Šīs idejas autors ir tēlnieks Edgars Kvjatovskis.
Kopš pirmā darbnīcas pastāvēšanas gada ir atlietas apmēram 1000 krūtis, kas nu jau izdaiļo to īpašnieču mājas, dārzus un pat kafejnīcas.

FOTO: Publicitātes foto

Kopš pirmā darbnīcas pastāvēšanas gada ir atlietas apmēram 1000 krūtis, kas nu jau izdaiļo to īpašnieču mājas, dārzus un pat kafejnīcas.

Krūšu atliešanas darbnīca tika radīta speciāli Labai Dabai. Darbnīca ir iemantojusi nosaukumu “Pie dabas krūts”, kur sievietēm ir iespēja piedalīties ģipša krūšu atliešanas procesā. Tā ir unikāla, mākslinieciska un sociāla pieredze, kas veido nozīmīgu daļu no festivāla. Krūšu atliešanas darbnīca norisinās šādi:

  • Krūšu atliešanas darbnīca ir mākslas projekts, kuru vada profesionāli mākslinieki un skulptori. 
  • Procesa laikā dalībnieces tiek aicinātas pozēt, kamēr viņu krūtis tiek pārklātas ar speciālu ģipša maisījumu. 
  • Pēc tam, kad ģipsis ir sacietējis, tas tiek noņemts un veidota precīza krūšu forma. 
  • Šis process ir ne tikai tehniski interesants, bet arī dziļi personīgs, jo katra atliešanas forma ir unikāla un atspoguļo sievietes ķermeņa skaistumu un individualitāti. 

Darbnīca sniedz dalībniecēm iespēju apzināties savu ķermeni citādā veidā, kas bieži vien palīdz pārvarēt nepašpārliecinātību par savu ķermeni, kā arī sabiedrības uzliktos standartus un stereotipus par sievietes ķermeni.

Katru festivāla gadu, uz Ratniekiem tiek piegādāts aptuveni tonna ģipša. Kopš pirmā darbnīcas pastāvēšanas gada ir atlietas apmēram 1000 krūtis, kas nu jau izdaiļo to īpašnieču mājas, dārzus un pat kafejnīcas. Citi atlējumi kļuvuši par dizaina interjera priekšmetiem – lampām, sienas rotājumiem, aksesuāru turētājiem u.c.


2018. gadā t/c Galerija Centrs norisinājās īpaša fotoizstāde – “Meklējam krūtis”. Ģipša krūšutēlu īpašniekus aicināja iesniegt fotogrāfijas un stāstus, kur ir iemūžinātas un aprakstītas krūšu šī brīža atrašanās vietas. 


Kāda festivāla “Laba Daba” apmeklētāja raksta: "Krūšu atlējums tika radīts tālajā 2013. gada vasarā. Sarežģītas loģistikas procesā, krūtis tika transportētas uz Rīgu. Te tās priecējušas gan Stabu ielas apartamentus, gan Dārzciema garāžu, gan Pārdaugavas saules apspīdēto rezidenci. Tad tās pazuda. Pateicoties šim konkursam tika meklētas. Cerības atrast nebija. Līdz vīrs ieminējās par slepeno pagrabu. Jā, tur tās bija - staltas, skaistas, vēljoprojām jaunas. Priecējušas Rīgas siltumtīkla puišus, kuriem vienīgajiem ir pagraba atslēga.”
 

Reklāma
Reklāma

Citai dāmai krūšu atlējums šobrīd kalpo par brīnišķīgu dārza dekoru pie puķu dobes: “Manām krūtīm īpaši vienkāršs stāsts, man šķiet. 

 

Es ļoti gribēju to izdarīt, bet biju diezgan nobijusies. Saņēmos! Krūtis gribēju atliet ar vienu domu - nākotnei, lai skatos un atceros, cik reiz tās bija skaistas. 

Tomēr sanāca pavisam citādāk. Vēlēdamās iepriecināt savu draugu, es viņam tās uzdāvināju, lai gozējas istabā pie sienas vai īpašā goda vietā. Tā sanāca, ka ilgu laiku tās bija kopmītnēs pie viņa, bet beidzot atrada savu īsto vietu - MĀJAS. Nu tās atrodas tieši pagalmā, kur visi tās var pamanīt, kā arī ir ļoti skaists dekors ziediem!”


Festivāls Laba Daba ar savu daudzveidīgo mākslas un kultūras piedāvājumu, turpina iedvesmot un pārsteigt apmeklētājus, un krūšu atliešanas darbnīca “Pie dabas krūts” ir spilgts piemērs tam, kā māksla var kalpot kā instruments gan individuālai, gan sabiedriskai izaugsmei. Šī darbnīca ir aizraujošs un dziļi personisks piedzīvojums, kas atstāj paliekošas pēdas visiem tās dalībniekiem un skatītājiem.

Saistītie raksti