Apmeklē Lietuvas lielākos vasaras svētkus!

Vasaras izskaņā, 15.augustā, Lietuvā tiek svinēti vasaras lielākie svētki – Žolines. Tas ir laiks, kad cilvēki pateicas Zemei par ražu, vasarai par visu labo un izbauda kopābūšanu ar radiem un draugiem. Ko sagaidīt, dodoties uz ziedu festivālu Lietuvas lielākajā muižas kompleksā?
Kā katru gadu, Pakrojas muižas Ziedu, mākslas un mīlas festivālu papildina profesionālu mākslinieku veidota programma.

FOTO: Publicitātes foto

Kā katru gadu, Pakrojas muižas "Ziedu, mākslas un mīlas festivālu" papildina profesionālu mākslinieku veidota programma.

Vasaras izskaņā, 15.augustā, Lietuvā tiek svinēti vasaras lielākie svētki – Žolines. Tas ir laiks, kad cilvēki pateicas Zemei par ražu, vasarai par visu labo un izbauda kopābūšanu ar radiem un draugiem. Tiek uzskatīts - ja nepiedalīsies svētkos, nebūs bagāts un pārticīgs gads. Tiem, kuri vēlas ne tikai sajust Žolines garu, bet arī ievērot šo svētku tradīcijas, Pakrojas muiža būs labākā izvēle. Plānojot apmeklējumu šo ceturtdien, jāņem vērā, ka Lietuvā šī ir svētku diena, un festivāls strādā pēc brīvdienu darba laikiem. Ko sagaidīt, dodoties uz ziedu festivālu Lietuvas lielākajā muižas kompleksā? 

 


 

1. Lielākais Žolines pušķis Lietuvā 

Vai zinājāt, ka senos laikos ticēja - kam svētkos nav rokās zāļu pušķa, tam velns asti iebāzīs plaukstā? Festivālā gandrīz uz katra stūra apmeklētājus gaida pušķi un dažādas ziedu kompozīcijas. Interesanti ir arī tas, ka šogad neskaitāmus ziedus papildina arī graudu kultūras, kas iemieso festivāla tēmu – "Dežavū starp vārpām". Katra, pat mazākā zāļu dārza mērķis lietuviešu kultūrā bija saistīts ar mājas drošību, tāpēc, vērojot milzīgu augu daudzumu festivālā, rodas arī emocionālā labsajūta.

 

2. Uzmanība maģiskajiem augiem

Pakrojas muižas 15 hektāru plašo teritoriju klāj īsta puķu un augu jūra. Šeit atrodami ne tikai ļoti skaisti un smaržīgi ziedi, bet arī tādi, kuru tuvumā būtu jāuzmanās. Piemēram, viena no populārākajām ziedu skulptūrām - Paks, ir rotāta ar ļoti skaistiem, bet bīstamiem ziediem. Viens no tiem ir labi zināms, bet ne vienmēr pietiekami rūpīgi novērtēts - rūta. Lai gan tautā lielākoties tiek runāts par šī zieda ārstnieciskajām īpašībām, patiesībā rūtai piemīt spēja izraisīt ādas apdegumus. Savukārt Paka plecus plaši rotā rīcinaugs, biškrēsliņš, cemeriņš, dievkrēsliņš un pat baldriāni. Lai arī krāšņās ziedu skulptūras apmeklētājus valdzina ar savu varenību, tās jāapbrīno ar piesardzību.

 

3. Aizraujošie mākslinieku priekšnesumi un izklaides pat pašiem mazākajiem viesiem 
 

Kā katru gadu, Pakrojas muižas "Ziedu, mākslas un mīlas festivālu" papildina profesionālu mākslinieku veidota programma. Tie, kas vēlas pārbaudīt savas aktierspējas un pārvarēt bailes no skatuves, kopā ar aktieriem var piedalīties mehāniskā teātra izrādēs. Tie, kas alkst pēc ekstrēmām sajūtām, novērtēs bezbailīgus akrobātus no Itālijas, Kolumbijas, Francijas un Šveices, kas drosmīgi kāpj pa virvēm, rāda neticamus trikus un it kā pieskaras pašām debesīm, liekot apmeklētājiem uz brīdi atrauties no ikdienas un noticēt brīnumiem.


Mazie apmeklētāji aicināti iepazīties ar kuplo muižas saimniecības iemītnieku pulku: tur ir ne vien zirgi, aitas, truši un mājputni, bet arī visu viesu mīlulis kamielis. Muižas rotaļu laukumā - Ziedu pilī, var iejusties īstu prinču un princešu lomās, kā arī noteiktajās stundās bez maksas pavizināties ar retro karuseli.

Reklāma
Reklāma

 

4. Unikāla smaržu pasaule

Žolines ir vasaras smaržīgākie svētki, un tajā dienā noteikti jāizbauda dažādas pašas dabas piedāvātās smaržas. Pakrojas muižas Parfimērija ir izcila vieta, lai to izdarītu. Parfimērija šeit pastāv jau kopš 19. gadsimta, kad muižnieks fon der Rops uzaicināja šurp slaveno franču parfimēru Žaku. Viņu pārsteidza muižas atmosfēra un apkārtnes dabas bagātības, un viņš sāka jaunu smaržu un skaistumkopšanas līdzekļu ražošanu. Šodien Žaka laboratorija ir atjaunota un atkal strādā, vilinot apmeklētājus ar reibinošām smaržām. Šeit top ziedu hidrolāti, rožūdens, dabiski, muižas skaistuma tradīciju iedvesmoti aromāti un pat jaunības eliksīrs!

 

5. Muižas dzīves noslēpumi, senlaicīgie amati, kostīmi un retro fotosesija 
 

Līdzās romantiskām pastaigām pa puķu dārzu takām festivāla rīkotāji aicina nepalaist garām iespēju uzzināt Lietuvas lielākās muižas vēsturi. Šeit var apmeklēt sodu kambari, panoptiku, pulksteņu istabu un daudzas citas ekspozīcijas. Savukārt muižas amatnieki aicina ne tikai vērot sava darba gaitu un rezultātus, bet arī pašiem izmēģināt vecus amatus. 


Kostīmu istabā strādājošā muižas kostīmu māksliniece aicina atgriezties pagātnē vismaz uz dažām minūtēm, sajust to laiku skaistumu, eleganci un vēsturisko garu, uzvelkot greznus apģērbus un aksesuārus. 
Iemūžināt savu Pakrojas muižas apmeklējumu var ne tikai ar telefonu, bet arī ar retro fotoaparātu, kas atrodas muižas fotostudijā. Šeit strādājošais fotogrāfs aicina uz neparastu fotosesiju, kurā dalībnieki pozē, kā īstie 19. gadsimta galminieki. Arī pašu fotogrāfijas tapšanas procesu varēs vērot neierastajā fotolaboratorijā!

 

6. Muižas garšu daudzveidība

Visu dienu izklaidējoties lielajā muižas teritorijā, par izsalkumu nav jāuztraucas, jo šeit atrodas pat vairākas ēdināšanas vietas. Tām visām piemīt unikāla muižas atmosfēra, un to apmeklējums pats par sevi ir kā atsevišķa pieredze festivālā. Ēdienu izvēle ne tuvu neierobežojas ar gardiem cepelīniem. Šeit viesi atradīs gan krodziņu, kas piedāvā sātīgas pusdienas, gan muižas tējnīcu, kas aicina izbaudīt desertus un dzērienus. Šeit, īpaši Žolines svētkos, garšu daudzveidību gan ēdienos, gan dzērienos papildina vietējie augi un no tiem gatavotās garšvielas.


Vairāk informācijas: www.pakrojasmuiza.lv

 

Saistītie raksti