Ideju saraksts, kurp doties un ko darīt skolēnu rudens brīvlaikā!

Straujiem soļiem tuvojas skolēnu rudens brīvlaiks. Šajā mācību gadā tas ieplānots no 21. līdz 27. oktobrim. Lai pavadītu no skolas brīvo laiku aktīvi un interesanti, apkopojam idejas, ko darīt un kur doties.
Iespējas ir tiešām daudz un dažādas, atliek vien izvēlēties sev piemērotāko.

FOTO: Shutterstock.com

Iespējas ir tiešām daudz un dažādas, atliek vien izvēlēties sev piemērotāko.

1. Apmeklē muzejus un izstādes

Rudens ir izcils laiks muzeju un aktuālo izstāžu apmeklēšanai. Skolēnu rudens brīvdienās vari pagūt apmeklēt gan izglītojošas, gan interaktīvas izstādes, gan bērniem un jauniešiem piemērotus muzejus. Daži no variantiem:

  • Latvijas Nacionālais mākslas muzejs Rīgā ar pastāvīgajām un īpašajām izstādēm par mākslu.
  • Latvijas Dabas muzejs piedāvā aizraujošas izstādes par Latvijas dabu un dzīvniekiem.
  • Rīgas Motormuzejs ar klasisko automobiļu kolekciju, kas iepriecinās tehnikas cienītājus.
  • Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs Rīgā, Juglas ezera krastā piedāvā iespēju skolēniem iepazīties ar Latvijas kultūrvēsturiskajiem apgabaliem—Kurzemei, Zemgalei, Vidzemei un Latgalei raksturīgajām zemnieku sētām, amatnieku mājām-darbnīcām, vējdzirnavām, kalvēm, podnieku un darvas cepļiem. Rudens brīvlaikā muzejs nereti organizē dažādas sezonālas darbnīcas, piemēram, rudens ražas svinības, rokdarbu meistarklases un senās lauksaimniecības demonstrācijas.
  • Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs
    Rīgā esošais muzejs piedāvā iespēju skolēniem iepazīt medicīnas vēsturi un zinātniskos sasniegumus dažādos laikmetos. Bērniem un jauniešiem varētu būt interesanti redzēt vecos medicīniskos instrumentus, cilvēka anatomijas ekspozīcijas un citas izglītojošas izstādes.
  • Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs
    Šis muzejs Rīgā ir īpaši aizraujošs tehnikas un vilcienu cienītājiem. Muzejs piedāvā dažādus dzelzceļa transportlīdzekļus, vēsturiskus vagonus un izstādes par dzelzceļa attīstību Latvijā. Skolēni var iepazīties ar dzelzceļa tehniku, kā arī izjust ceļojumu ar interaktīvām ekspozīcijām.
  • Liepājas Kara muzejs
    Liepājā esošais Kara muzejs ir aizraujoša vieta, kur skolēni var uzzināt par Latvijas militāro vēsturi. Muzejs piedāvā interaktīvas izstādes par dažādiem kara laikiem, kā arī iespēju izpētīt kara tehniku un artefaktus. Tas ir izglītojošs un vēsturiski nozīmīgs muzejs, kas piedāvā aizraujošas stāstus par Latvijas pagātni.
  • Tukuma mākslas muzejs
    Tukuma mākslas muzejs piedāvā dažādas mākslas izstādes un radošās darbnīcas, īpaši bērniem un jauniešiem. Šeit skolēni var iepazīties ar Latvijas mākslinieku darbiem, piedalīties radošās aktivitātēs un attīstīt savu māksliniecisko redzējumu.
  • Rīgas Jūgendstila centrs
    Šis muzejs piedāvā iepazīties ar Rīgas jūgendstila arhitektūru un dizainu. Muzejs ir lieliska vieta, lai skolēni iepazītos ar 20. gadsimta sākuma arhitektūras un mākslas tendencēm, kā arī piedalītos radošās darbnīcās, kas atklāj jūgendstila estētiku.

 

2. Izbrauc dabā vai dodies pārgājienā

Oktobris ir piemērots mēnesis izbraucieniem un pārgājieniem dabā, lai izbaudītu Latvijas krāšņo rudens ainavu. Dažas populāras pārgājienu vietas:

  • Gaujas Nacionālais parks ar skaistiem rudens skatiem, ainavām un pastaigu takām.
  • Tērvetes dabas parks, kas piedāvā ne tikai pastaigas, bet arī aktivitātes bērniem, kā, piemēram, pasaku mežu.
  • Ķemeru purva taka - atrodas Ķemeru Nacionālajā parkā un ir viena no populārākajām purva takām Latvijā. 3,4 km garā laipu taka ved cauri plašajam purvam, kur var baudīt ainavu ar purva ezeriem un mežiem. Tā ir viegli izstaigājama un piemērota gan bērniem, gan pieaugušajiem. Skatu tornis ļauj vērot plašo purva panorāmu un rudens krāsas.
  • Velnalas dabas taka (Līgatnē) - Velnalas dabas taka ir apļveida taka, kas vijas gar Līgatnes upes krastiem un piedāvā iespēju izbaudīt gleznainus skatus uz Līgatnes vēsturiskajiem smilšakmens atsegumiem un alām. Taka ir vidēji grūta, taču tās interesantie skati un iespēja apmeklēt Velnalu piešķir šim maršrutam īpašu šarmu.
  • Ogres Zilie kalni - Ogres Zilie kalni ir skaista vieta aktīvai atpūtai, piedāvājot vairākas pastaigu takas. Šeit ir iespējams izstaigāt meža takas, uzkāpt skatu tornī un baudīt skatu uz karjeru. Tā ir lieliska vieta, kur baudīt krāšņas rudens ainavas, kā arī bērniem izskraidīties svaigā gaisā.
  • Ragakāpas dabas taka (Jūrmalā) - Ragakāpas dabas parks piedāvā vieglu pastaigu gar kāpām un mežu piejūras zonā. Taka vijas gar Baltijas jūras krastu un sniedz iespēju izbaudīt mierīgu dabas atmosfēru. Tā ir ērti pieejama, un tāpēc piemērota arī ģimenēm ar bērniem. Šī taka ļauj iepazīt piejūras dabas daudzveidību.
  • Abavas senlejas taka (Kurzemē) - Abavas senlejas dabas taka ir unikāla, jo tā piedāvā gan vēsturiskas vietas, gan gleznainus dabas skatus. Taka ved gar Abavas upes krastiem, kur var redzēt ūdenskritumus un senas muižas drupas. Tā ir lieliska vieta pārgājieniem ar bērniem, piedāvājot dažādus maršrutus un iespēju izbaudīt Kurzemes dabas skaistumu.
  • Dunikas purva taka (Rucavas novadā) - Šī ir viena no garākajām purva takām Latvijā – 5 km garumā tā ved pa purvu laipām un atklāj purva ainavas un interesantos augus, kas dzīvo šajā ekosistēmā. 
  • Cenas tīrelis - Cenas tīreļa purva taka piedāvā 5 km garu laipu maršrutu cauri purva ainavām ar mazajiem ezeriņiem un purva augiem. Šī ir klusa un mierīga vieta, kur var baudīt dabas skaistumu un atpūsties no pilsētas trokšņiem.
  • Slīteres Nacionālais parks - Slīteres takas piedāvā dažādus maršrutus gan īsākām, gan garākām pastaigām. Piekrastes meži, kā arī skatu platformas piedāvā apmeklētājiem unikālus dabas skatus un iespēju iepazīt Latvijas piekrastes dabu. Šeit skolēni varēs iepazīties ar meža dzīvniekiem un augiem.

 

3. Izglītojošās nodarbības un darbnīcas

Daudzās pilsētās rudens brīvlaikā tiek organizētas izglītojošas aktivitātes un darbnīcas bērniem un jauniešiem:

Reklāma
Reklāma
  • Apmeklē Kosmosa izziņas centru Cēsīs, Zinātnes centru "Vizium" Ventspilī, Daugavpils Inovāciju centru vai Zinātnes un izglītības inovāciju centru Liepājā.
  • Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs rīko izglītojošas ekskursijas un darbnīcas par augiem un dabu.
  • Radošās darbnīcas daudzos kultūras centros, kur varēs veidot mākslas darbus vai apgūt jaunas prasmes. (Interesējies savā pašvaldībā).
  • Jauno astronautu Rudens festivāls Kosmosa izziņas centrā, Cēsīs

4. Aktuāli notikumi

  • Multimediju jaunrades darbnīcas skolēniem VEF Kultūras pilī (Rīga, 21.–25. oktobris)

Skolēni vecumā no 7 līdz 13 gadiem varēs piedalīties multimediju darbnīcās, apgūstot filmēšanu, video montāžu, fotografēšanu un attēlu apstrādi.

  • Vīnes zēnu kora koncerts (Rīga, Doma baznīca, 26. oktobris)

Pasaulslavenais Vīnes zēnu koris uzstāsies ar unikālu koncertu Rīgas Doma baznīcā. Šī ir lieliska iespēja baudīt augstas klases vokālo mākslu vēsturiskā vidē​.

  • Koncerts “Es uzaugu dancodams” VEF Kultūras pilī. Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras centru bērnu deju ansambļu koncerts. 
  • Izstādes un pasākumi Latvijas Nacionālajā dabas muzejā (Rīgā, visu nedēļu)
  • Atmiņas spēles "Sadabū" turnīrs (Liepāja, Pegaza pagalms, 25. oktobris) Šajā turnīrā bērni un viņu vecāki varēs piedalīties aizraujošā atmiņas spēļu sacensībā, veicinot radošo domāšanu un atmiņas attīstību.​
  • Ķirbju grebšana visai ģimenei (Liepāja, Pegaza pagalms, 23. oktobris) Šis pasākums piedāvā radošu kopā būšanu ar bērniem, kurā ģimenes varēs kopīgi grebt ķirbjus un izbaudīt rudens tematiku. Tas būs izklaidējošs un radošs pasākums visai ģimenei.
  • "Šausmu ballīte" Pureņu pagasta bibliotēkā - 23.10. plkst. 10.00. Radošā darbnīca, fotostūrītis, dažādas aktivitātes un rotaļas “Šausmu ballīte bibliotēkā”.

Saistītie raksti