3 idejas brīvdienu brokastīm, ko ērti iepakot līdzņemšanai
Kāpēc gatavot pašiem
“Rimi Bērniem” ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina uzsver pašu gatavotu uzkodu priekšrocības – atbilstoši pagatavotas, tās būs veselīgākas par veikalā nopērkamajām. Jāatceras, iegādājoties uzkodas veikalā, jāpievērš uzmanība produktu sastāvam. Veikalā nopērkamie čipsi, kukurūzas nūjiņas un tamlīdzīgas uzkodas nevar tikt uzskatītas par labām nedz pieaugušajam, nedz bērnam, tāpēc labāk uzkodas pagatavot pašiem! Tāpat, dodoties ekskursijā, jāatceras līdzi paņemt ne tikai ēdienu, bet arī jādomā par dzeramo. Labākais veids, kā veldzēt slāpes, ir ūdens, atgādina speciāliste.
Banānu un dateļu maize
Bez olām un bez laktozes.
Daudzums: 12 porcijas.
Gatavošanas laiks: 1 stunda.
Mitrās sastāvdaļas:
- 330 g ļoti nogatavināta banāna (mīkstuma)
- 8–10 juicy dateles (bez kauliņa)
- 160 ml neitrālas garšas eļļas
- 1 ēdamk. citrona vai laima sulas
Sausās sastāvdaļas:
- 150 g kviešu miltu
- 50 g pilngraudu kviešu miltu
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 1/2 tējk. dzeramās sodas
- 1 ēdamk. maltā kanēļa
Gatavošana:
Sablendē banānu ar mīkstajām datelēm, piejauc eļļu un citrona sulu.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem ar ventilatoru.
Otrā traukā sajauc sausās sastāvdaļas.
Savieno abas sastāvdaļas.
Liec cepamajā traukā ar cepamo papīru vai ietaukotu pamatni.
Cep 35–45 minūtes, atkarībā no izvēlētā trauka (kūkas formā var izcept pat 25 minūtēs).
Atdzesē un sagriez šķēlītēs.
- Ieteikums:
Pagatavo maizi bez glutēna! Kviešu miltu vietā liec 150 g riekstu miltu, 25 g kartupeļu cietes un 25 g kukurūzas cietes. Vari aizvietot visus kviešus ar 200 g bezglutēna miltu maisījuma.
Auzu un banāna cepumi
Daudzums: 8 cepumi.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes.
Sastāvdaļas:
- 1 banāns
- 3 ēdamk. auzu pārslu
- 1 sauja sadrupinātas šokolādes (žāvēto augļu vai riekstu – citādai versijai)
Gatavošana:
Sastampā banānus ar dakšu, lai veidojas putra.
Pievieno auzas un samaisi tik daudz, lai masa atgādinātu biezu putru.
Pieber sadrupinātu šokolādi un samaisi.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos 16 minūtes.
Atdzesē un mielojies!
Ābola un burkāna pankūciņas
Daudzums: 4 porcijas.
Gatavošanas laiks: 25 minūtes.
Sastāvdaļas:
- 2 āboli
- 2 burkāni
- 1/3 tējk. sāls
- 3 vistu olas
- 1 tējk. cepamā pulvera
- 4–6 ēdamk. miltu (atkarīgs no ābolu un burkānu svara)
- Apcepšanai uz pannas neitrālas garšas eļļa.
Gatavošana:
Blenderī vai virtuves kombaina krūzē liek ābolu bez serdes, sāli un burkānus un samaļ putrā.
Pievieno olas, cepamo pulveri un miltus. Ja pievieno miltus par daudz, atšķaidi ar pienu vai ūdeni.
Cep uz ietaukotas pannas kā parastās pankūkas, no abām pusēm.
Ja vēlies, vari papildināt un ēst ar svaigām ogām.