Piknika jaunā mode: burciņsalāti. 3 receptes

Vasarā piedien sarīkot tādu kārtīgu pikniku dabā, turklāt tas nebūt nenozīmē, ka jāēd ierastās sviestmaizes vai pīrādziņi. Arī šajā jomā valda sava mode, un jaunie trendi paredz miksēt kopā dažādas garšas, neievērojot vispārpieņemtos noteikumus. Galvenais – lai maltīte ir sabalansēta, tāpēc piknika boksiņos liekam graudaugus, zaļumus (šķiedrvielas) un proteīnu (siers, ar soju un visu citu piesūcinātais baklažāns un trešajā gadījumā – kūpināta vista).
  • Normunds Baranovskis

    Normunds Baranovskis

    šefpavārs

Visus receptēs minētos ēdienus var ņemt līdzi gan stikla, gan speciālajos plastmasas traukos ar vāku

FOTO:

Visus receptēs minētos ēdienus var ņemt līdzi gan stikla, gan speciālajos plastmasas traukos ar vāku

Visus receptēs minētos ēdienus var ņemt līdzi gan stikla, gan speciālajos plastmasas traukos ar vāku.

 

Pastas salāti ar baklažānu

 

Vajadzēs:
(2 porcijām)

  • 120 g novārītas pastas
  • 2 saujas zaļo zirnīšu (atkausētus vai svaigus, bet blanšētus)
  • sauju diļļu 
  • 4 filejiņas saulē kaltētu tomātu
  • 1 mazu vai pusi liela baklažāna
  • 2 ēd. k. eļļas cepšanai
  • sojas mērci
  • 1 tējk. kļavu sīrupa vai medus
  • 1 tējk. citrona sulas
  • 30–40 g rīvēta cietā siera (parmezāns vai jebkurš cits) 
  • olīveļļu vai citu garšīgu eļļu aizdaram

 

Pagatavošana

Sagriež baklažānu šķēlēs (cik biezās, nav svarīgi) un no abām pusēm apcep eļļā uz pannas. Ja eļļa sasūcas, pielej vēl, jo baklažāns gana naski uzsūc taukvielas. 

Kad baklažāns apbrūnējis no abām pusēm, pannā pievieno sojas mērci, sajauktu ar citrona sulu un medu vai kļavu sīrupu, un atkal cepina baklažānu no abām pusēm, lai tas uzsūc mērcīti un kļūst nedaudz ķepīgs. Tad tas ir gatavs. 

Novārītiem makaroniem pievieno mazākos gabalos sagrieztus saulē kaltētus tomātus, zirnīšus, saplūkātas dilles un baklažānu. 

Aizdaram paredzēto eļļu sajauc ar nedaudz citrona sulas pēc garšas, pievieno rīvēto sieru un visu iejauc pastā.

 

Zināšanai!

Auksts šis ēdiens garšo vislabāk. Salāti ir gana sātīgi, taču tajos nav produktu, kas ātri bojājas, tāpēc nav jāsatraucas, ja salātu boksiņam gadās saulē sakarst.

 

 

Kvinojas salāti ar ceptu sieru

 

Vajadzēs:
(2 porcijām)

  • 100 g nevārītas baltās kvinojas (var lietot arī krāsaino vai melno)
  • 200 ml jebkāda buljona (ja nav, var izmantot ūdeni, kam pievienota sāls pēc garšas)
  • 1 sarkano papriku
  • 4 mazos sarkanos redīsus 
  • 2 šalotes sīpolus (ja negaršo, var nepievienot)
  • sauju nesālītu riekstu pēc izvēles (šajā receptē izmantoti Brazīlijas un Indijas rieksti)
  • 1 Halumi vai Tējas sieru (aptuveni 150 g)
  • eļļu apcepšanai
  • sauju mikrozaļumu

 

Reklāma
Reklāma

Mērcei:

  • citronu sulu
  • olīveļļu, 
  • sāli un piparus
  • nedaudz medus

 

Pagatavošana

Kvinoju novāra buljonā un atdzesē. 

Visas pārējās sastāvdaļas sagriež mazākos gabaliņos – zaļumus, papriku, riekstus, redīsus un visu sajauc ar kvinoju. Tad no visām pusēm apcep sieru. Vislabāk to darīt zemākā temperatūrā, lai ilgāk cepinās un nepiedeg. Gatavu sagriež un pievieno salātiem. 

Uz tās pašas pannas liek četrās daļās sagrieztus šalotes sīpolus, viegli pasautē, līdz tie kļūst zeltaini un caurspīdīgi, tad pievieno salātiem. 

Mērcei sajauc olīveļļu ar citrona sulu, sāli, pipariem un medu. To liek atsevišķā trauciņā un pievieno salātiem pirms ēšanas.

 

Zināšanai!

Ja mērci pievieno uzreiz ēdienam, kvinoja uzbriedīs vēl vairāk, turklāt nevienmērīgi, veidojot kunkulīšus. Rezultātā salāti nebūs vairs vijīgi, bet gan vairāk atgādinās putru.  

 

 

Saldā kartupeļa un kūpinātas vistas bokss

 

Vajadzēs:
(2 porcijām)

  • 1 vidēja lieluma saldo kartupeli
  • eļļu cepšanai
  • 2 ēd. k. marinētu biešu
  • 4 mazos sarkanos redīsus
  • pusi sarkanās vai oranžās paprikas
  • 2 ēd. k. grauzdētu apceptu sīpolu (nopērkami gatavi)
  • sauju sīpolloku
  • 150 g kūpinātas vistas 
  • Šrirača majonēzi aizdaram

 

Pagatavošana

Saldo kartupeli nomizo, sagriež, kā vēlas, apslaka ar eļļu un cep cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 18–20 minūtes. Gatavu atdzesē un liek traukā. Pievieno sagrieztu vistu, papriku, redīsus, sīpollokus, bietes un pa virsu kārto grauzdētos sīpolus. 

Majonēzi pievieno pirms ēšanas.

 

Zināšanai!
- Ieteicams izmantot auksti kūpinātu vistu. Tā nav tik jutīga uz karstumu un būs izturīgāka pret bojāšanos. 

- Saldo kartupeli var arī vārīt, taču tad tas būs ūdeņaināks. 

Saistītie raksti