Tēviem daudz vairāk vajadzētu izmantot šo iespēju! Tētis no Zviedrijas stāsta par došanos bērnu kopšanas atvaļinājumā

Lai mazinātu dzimumu nevienlīdzību, Zviedrijā 2016. gadā tika pieņemts, ka katram no vecākiem trīs mēneši ir jāpavada bērna kopšanas atvaļinājumā bez iespējas nodot to otram. Tētis Tomass Hēdlunds no Zviedrijas žurnālam “Mammām un Tētiem. Zīdainis” dalās savā pieredzē par bērnu kopšanas atvaļinājumu un ar to saistītajiem jautājumiem.
  • Lāsma Didrihsone-Upmale

    Lāsma Didrihsone-Upmale

Paternitātes atvaļinājums nav jautājums par mātes sloga mazināšanu; tas ir milzīgs ieguvums tētim un bērnam, tas ir svarīgs un brīnišķīgs process pats par sevi!” saka Tomass.

FOTO:

"Paternitātes atvaļinājums nav jautājums par mātes sloga mazināšanu; tas ir milzīgs ieguvums tētim un bērnam, tas ir svarīgs un brīnišķīgs process pats par sevi!” saka Tomass.

Tomass ir profesionāls mūziķis un četru bērnu tēvs. 16 gadu vecais Sāmuels, 14 gadu vecais Elias un 13 gadu vecais Ēriks ir Tomasa un viņa bijušās sievas bērni, bet 3 gadus vecā Kārina ir Tomasa un viņa jaunās draudzes Emmas kopīgais bērniņš.
 

Zviedrijā topošās māmiņas grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā var doties 60 dienas pirms dzemdību datuma. Tiesības uz atvaļinājuma dienām pirms bērna piedzimšanas ir arī tēvam. Apmaksāts bērnu kopšanas atvaļinājums Zviedrijā ilgst 480 dienas, kas jāsadala starp abiem vecākiem. 150 dienas vecāki var sadalīt pēc saviem ieskatiem.

“Mana elastīgā darba laika dēļ nolēmām, ka lielāko dienu skaitu izmantos mamma. Tas deva mums iespēju pavadīt daudz laika kopā mājās. Tas ir kaut kas, par ko mēs esam ļoti pateicīgi tagad,” teic Tomass.

Tomass stāsta, kopš kļuva par tēvu 2011. gadā, dienu skaits, kas atvēlēts bērnu kopšanas atvaļinājumam, nav mainījies, taču mainījusies ir naudas summa, ko vecāki saņem par bērna aprūpi.
 

Jautāts, kā tēti Zviedrijā jūtas par iespēju doties bērnu kopšanas atvaļinājumā, Tomass atzīst, ka viedokļi ir dažādi, taču viņa pieredze liecinot, ka tās ir ļoti labas sajūtas: “Tēviem daudz vairāk vajadzētu izmantot šo iespēju!“

"Mūsu sabiedrībā tik daudz kas ir balstīts uz mātes “svētumu”, kas var radīt spiedienu mammām un atstumtības sajūtu tēviem. Jo vairāk abi vecāki ir iesaistīti bērna dzīvē, jo labāk. Paternitātes atvaļinājums nav jautājums par mātes sloga mazināšanu; tas ir milzīgs ieguvums tētim un bērnam, tas ir svarīgs un brīnišķīgs process pats par sevi!” saka Tomass.

Reklāma
Reklāma

“Es esmu bezgalīgi pateicīgs par iespēju pavadīt tik daudz laika kopā ar saviem bērniem! Man ir paveicies būt viņiem tuvu visos viņu agrīnās bērnības posmos. Redzēt, kā mani bērni aug, un redzēt pasauli caur viņu acīm, ir visskaistākā lieta,” atzīst Tomass.

Jāatzīmē, ka Tomass ir piedalījies arī vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” rīkotajā fotoprojektā “Vecāki – vienlīdzīgas iespējas”, kas tapis sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedrijas institūtu. Izstādes mērķis bija aktualizēt tematu par vienlīdzību ģimenēs.

 

Atšķirīgais no Latvijas:

  • Zviedrijā bērnu dārza gaitas bērni var uzsākt jau no 1 gada vecuma, bērnudārzs tiek nodrošināts visiem bērniem, kas sasnieguši attiecīgo vecumu. Turpretī Latvijā valsts apmaksāts bērnudārzs tiek nodrošināts no bērna pusotra gada vecuma.

Saistītie raksti