Būt uzskaitē pie vecmātes, ginekologa vai ģimenes ārsta? Kāda ir atšķirība?

Par to, kad, kāpēc un vai stāties grūtniecības uzskaitē pie ginekologa, vecmātes vai pat ģimenes ārsta, stāsta ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vija Veisa un Rīgas Dzemdību nama vecmāte Linda Veidemane.
  • Lāsma Didrihsone-Upmale

    Lāsma Didrihsone-Upmale

Lai saņemtu valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu, ir jāvēršas pie ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta,  kas ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu).

FOTO:

Lai saņemtu valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu, ir jāvēršas pie ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta, kas ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu).

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kas regulē grūtnieču aprūpi, Latvijā sieviete var izvēlēties, vai atrasties grūtniecības novērošanā pie ārsta ginekologa, kas ir visbiežākais variants, ģimenes ārsta vai vecmātes. Pēdējos divus gan iesaka izvēlēties tad, ja sieviete ir vesela, nav hronisku slimību, kas viņas grūtniecību varētu padarīt sarežģītāku un saistītu ar augstākiem veselības riskiem, skaidro Dr. Vija Veisa.

 

Taču, ja augsta riska grūtniece tomēr izvēlējusies stāties grūtniecības aprūpē pie vecmātes vai ģimene ārsta, šie speciālisti strādā vienotā komandā, lai, ja nepieciešams, grūtniecei jebkurā laikā būtu iespēja apmeklēt arī ārstu ginekologu.

 

“Vecmātei ir savas kompetences, un tad ir ārsta kompetences. Augstākos riskos iesaistās ārsts. Visbiežāk vecmāšu aprūpe grūtniecēm ir kombinēta – ja rodas vajadzība, vecmāte pati konsultējas ar ārstu par kādu konkrētu situāciju,” paskaidro Vija Veisa. Arī vecmāte Linda Veidemane uzsver, ka ir izstrādāti ļoti labi algoritmi, lai brīžos, kad ir nepieciešama ārsta konsultācija, grūtniece to var nekavējoties arī saņemt, pat ja grūtniecības novērošanu veic vecmāte vai ģimenes ārsts.

Neatkarīgi no tā, kurš speciālists izvēlēts grūtniecības uzraudzībai, tai nevajadzētu atšķirties.

“Pēc izmeklējumiem, vizīšu skaita, sonogrāfijas biežuma viss ir vienādi, šis plāns attiecas gan uz ģimenes ārstiem, gan ginekologiem, gan vecmāšu aprūpi. Visiem viens,” mierina Vija Veisa.  

 

Kā notiek stāšanās uzskaitē?

Lai saņemtu valsts apmaksātu grūtniecības novērošanu, ir jāvēršas pie ginekologa, vecmātes vai ģimenes ārsta,  kas ir līgumattiecībās ar valsti (noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu). Iepriekš minētās ārstniecības personas, izvērtējot individuālās grūtniecības medicīniskās vajadzības, nosaka, kurš speciālists ir kompetents veikt turpmāko grūtnieces aprūpi. To parasti iesaka darīt līdz grūtniecības 12. nedēļai.

 

Dr. Vija Veisa skaidro, ka grūtniecības laikā drīkst arī pāriet no viena speciālista pie cita, ja tāda vēlme ir radusies, un to var darīt jebkurā grūtniecības posmā.

 

Kad tomēr vajadzētu būt uzskaitē pie ginekologa?

“Ja ir hroniskas slimības, kas sievietei bijušas jau pirms grūtniecības, piemēram, cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, jebkuras citas slimības, kas prasa speciālista iesaistīšanos. Piemēram, sieviete varbūt lieto antidepresantus un atrodas psihiatra uzraudzībā, nu tad šāda grūtniecība būtu augstāka riska. Bet arī pašas grūtniecības laikā var attīstīties sarežģījumi, kas prasa ārsta aprūpi, piemēram, ja grūtniecības laikā sāk paaugstināties asinsspiediens vai attīstās preeklmapsija, gestācijas diabēts, kas prasa īpašāku novērošanu, vai dvīņu grūtniecība. Varbūt ir draudošas priekšlaicīgas dzemdības,” skaidro Dr. Vija veisa.

Reklāma
Reklāma

 

Daktere gan uzsver, ka šī kārtība Latvijā tuvākajā laikā varētu mainīties un vecmāšu kompetencē, iespējams, tiks iekļautas plašākas robežas.

 

Kāpēc būt vecmātes aprūpē?

Arī pie vecmātes var stāties uzskaitē jebkurā laikā, tieši tāpat kā pie ginekologa vai ģimenes ārsta. “Pasaulē ir ļoti daudz valstu, kur primāri grūtniecības novērošana notiek pie vecmātes. Grūtniecība ir pilnīgi normāla dzīves sastāvdaļa un nav vajadzīga ārstēšana, bet aprūpe, saruna, rūpes par grūtnieci, un tas ir vecmātes uzdevums,” saka Linda Veidemane.

Vecmāte skaidro, ka sievietēm parasti ir ļoti daudz jautājumu par grūtniecības norisi un dzemdībām, un tieši vecmāte ir tā, kas varēs uz tiem atbildēt visplašāk.

“Ja mēs tā paskatāmies, vai var noritēt grūtniecība un dzemdības bez ārsta līdzdalības? Jā, var! Bet, vai tās var noritēt bez vecmātes – nē, nevar. Un patiesībā jau nevajadzētu būt gadījumiem, kad sieviete visā savā grūtniecības laikā ne reizi nav tikusies ar vecmāti,” teic Linda Veidemane.

 

Speciāliste uzsver, ka vecmātēm, ginekologiem un ģimenes ārstiem būtu cieši jāstrādā kopā vienā komandā, lai grūtniecības norise būtu maksimāli aptverta.

 

Kādi ir plusi, esot vecmātes aprūpē?

“Pārsvarā nav tik liels uzsvars uz medikalizāciju, kas šobrīd Latvijā ir ļoti izteikta, jo mums ar grūtniecēm pārsvarā strādā ārsti. Arī laika resurss, ko veltām topošajai māmiņai, ir ievērojami lielāks. Mēs vairāk runājam, vairāk gatavojamies dzemdībām, mēs noteikti pārrunājam daudz un smalki visu, kas sievieti interesē, piemēram, par uzturu, dzīvesveidu,” saka vecmāte.

 

Piebilstot, ka šobrīd tiek izstrādāti algoritmi, ka jebkurai grūtniecei nāktu klāt valsts apmaksātais piedāvājumu grozs, kurā arī tām sievietēm, kas ir uzskaitē pie ginekologa, būtu vismaz divas vizītes grūtniecības laikā pie vecmātes, kura tad arī veic visas šīs sarunas.

 

“Ļoti daudz sieviešu nemaz nezina, ka ir tāda iespēja – būt grūtniecības uzskaitē pie vecmātes. Var just, ka tās sievietes, kurām ir bijusi laba pieredze, arī nodod šo informāciju tālāk. Jāteic, ka pēc būšanas uzskaitē pie vecmātes ir ļoti mazs procents sieviešu, kas nākamajā reizē izvēlas būt uzskaitē pie ārsta,” stāsta Linda Veidemane.

Saistītie raksti