Zāļu tēju vanniņas zīdainim: eksperte stāsta, kad no tām jāatturas un kad tās vēlamas

Dažādas zālītes, ko vasarā ievācam zāļu tējām, nereti vecāki pievieno arī vannai, mazgājot zīdaini. Taču – vai ārstniecības augi patiešām ir tik nevainīgi un bez ierobežojuma lietojami, kā mēdzam domāt? Stāsta sertificēta dermatoloģe Lāsma Kalnbērza.
  • Lāsma Kalnbērza

    Lāsma Kalnbērza

    Dermatoloģe

Zīdaiņa āda ir ne tikai ļoti jutīga, bet arī pārklāta ar dabīgās mikrofloras aizsargslānīti, ko noteikti nevajadzētu izjaukt.

FOTO:

Zīdaiņa āda ir ne tikai ļoti jutīga, bet arī pārklāta ar dabīgās mikrofloras aizsargslānīti, ko noteikti nevajadzētu izjaukt.

Dažādi ārstniecības augi lietoti kopš seniem laikiem, un informācija par to iedarbību un piemērotību katrā situācijā lielākoties nodota no paaudzes paaudzē. Zinātniskā literatūra bieži vien ir diezgan skopa šajā ziņā. Pirms runāt par konkrētiem augiem zīdaiņu vanniņām, der atcerēties, ka bērna dzīves pirmajos mēnešos mazgāšanās nolūkam vislabāk ir izmantot tikai tīru ūdeni.

 

Tikko dzimušam zāļu vannas – noteikti nē!

Zīdaiņa āda ir ne tikai ļoti jutīga, bet arī pārklāta ar dabīgās mikrofloras aizsargslānīti, ko noteikti nevajadzētu izjaukt. Bērna āda ir plānāka nekā pieaugušajiem, un tās aizsargbarjera nav pilnībā izveidojusies, tāpēc mazuļa āda mitrumu gan zaudē, gan uzsūc ātrāk. Līdz ar to ar vannošanās procedūrām šajā vecumā nevajadzētu pārāk aizrauties.

Vēlāk, kad bērns jau ir paaudzies – ap sešu mēnešu vecumu –, arī ādas barjera kļuvusi spēcīgāka, ūdens peldes var veikt biežāk un ilgāk.

Šajā vecumā nereti ir novērojamas dažādas ādas kairinājuma un iekaisuma reakcijas un slimību izpausmes, piemēram, atopiskais dermatīts, autiņu dermatīts, ekzēma, kad āda ir apsārtusi, niezoša, plaisā. Šajos gadījumos var palīdzēt arī dažādas ārstnieciskās vannas. 

 

Tā kā doma par ārstniecisko vanniņu parasti rodas gadījumos, kad uz ādas ir parādījušies kādi izsitumi, noteikti ieteicams vispirms noskaidrot to iemeslu un vai šāda procedūra bērnam būtu vēlama. No biežāk lietotiem ārstniecības augiem vanniņām zīdaiņiem un bērniem jāmin kumelīšu, kliņģerīšu un trejdaivu sunīšu novārījuma pievienošana vannas ūdenim.

 

Alerģija arī pret dabīgo

Jāatceras arī par iespējamām alerģiskām reakcijām, īpaši, ja ārstniecības augi tiek lietoti bērniem ar izteikti jutīgu un alerģisku ādu. Ne tikai uz sintētiskām vielām, aromātiem, krāsvielām, bet arī uz pavisam dabīgiem un tīriem produktiem var būt alerģija! 

 

Piemēram, uz augu ēteriskajām eļļām un ekstraktiem, kā arī uz pašiem augiem, kas izmantoti tējās iekšķīgi vai vanniņās. Tāpēc vienmēr pirms lietošanas ir ieteicams pārbaudīt reakciju uz neliela ādas laukumiņa – vislabāk uz plaukstas locītavas iekšējās virsmas, kur āda ir jutīgāka. Jāuzmanās arī, lai pievienotais novārījums nepadara vannas ūdeni pārāk karstu.

 

Zāļu tēju pareiza lietošana vanniņās

Zāļu tējas var labi palīdzēt samazināt iekaisumu un apsārtumu, taču var arī ādu sausināt, dažkārt pat ļoti izteikti. Tāpēc uzreiz pēc vannošanās ieteicams ādu viegli nosusināt ar maigu dvielīti un uzklāt mīkstinošu krēmu vai dabīgu augu eļļu bez pievienotām smaržvielām. 

Bieži tiek lietota kliņģerīšu eļļa, lai papildus mīkstinošajai, tauku kārtiņas atjaunojošai un aizsargājošai iedarbībai tā arī nomierinātu un dziedētu ādu. 

Reklāma
Reklāma

Mīkstinošo līdzekļu izvēle pēc vannošanās atkarīga no ādas stāvokļa, iekaisuma vai citas izpausmes veida un smaguma pakāpes. Līdz ar to vienmēr ieteicams konsultēties ar ārstu – gan par piemērotām augu novārījumu vanniņām, gan pārējo ārstēšanu.


Recepte: kumelīšu novārījums iekaisušai ādai

Augu tēju uzlējumus var izmantot ne tikai kā vannas piedevu, bet arī iekaisušas vai sakairinātas ādas notīrīšanai. Ļoti labi iekaisuma gadījumā palīdz ādas notīrīšana un kompreses ar kumelīšu tējas (vārītas no ziediņiem) novārījumu. Kumelīšu ziediem ir pretiekaisuma, spazmolītiska, antiseptiska, sāpes mazinoša, nomierinoša, brūces dziedējoša iedarbība.

 

Kā pagatavot: 

 

Ziedu novārījumu pagatavošanai izmanto 3 tējkarotes kumelīšu ziedu, kurus aplej ar glāzi ūdens, 5–7 minūtes vāra uz mazas uguns un tad nokāš.

 

Recepte: trejdaivu sunīša laksti pret ekzēmu 

Trejdaivu sunīša laksti ir ar pretiekaisuma un antialerģisku iedarbību. Sunīša lakstu novārījuma piedevu bieži izmanto bērnu peldēm dažādu ādas slimību gadījumos – īpaši, kad ir nātrene vai ekzēma. 
 

Kā pagatavot: Novārījuma pagatavošanai 2 ēdamkarotes sasmalcinātu lakstu aplej ar 500 mililitriem ūdens, 10 minūtes vāra uz mazas uguns, tad nokāš.

 

Recepte: kliņģerītes dziedējošā iedarbība

Kliņģerītei ir nomierinoša, pretiekaisuma, antiseptiska, antialerģiska un dziedējoša iedarbība. Ādas slimību – dermatīta, ekzēmas –, brūču, apdegumu (arī saules izraisītu) gadījumā uzlējumu lieto kompresēm, apmazgājumiem, skalojumiem.

 

Kā pagatavot: Novārījuma pagatavošanai ņem 2 ēdamkarotes ziedu uz glāzi ūdens, 5 minūtes vāra uz mazas uguns, ļauj 1 stundu ievilkties, nokāš.


Avoti:
1. Dr. Tereško tējas. fitoterapija.lv
2. Eniņa, V. Veselība pie mājas sliekšņa. 100 populārākie ārstniecības augi Latvijā. Rīga: Zvaigzne ABC.

Saistītie raksti