Metode numur viens – kā no odiem, lapsenēm un dunduriem aizsargāt pašus mazākos

Vasara nāk ne tikai ar prieku par silto laiku un aktivitātēm dabā, bet arī ar dažādu insektu rosīšanos. Kamēr pieaugušie odu atvairīšanai parasti izmanto kādu no aptiekās vai lielveikalos nopērkamajiem repelentiem, pavisam maziem bērniem tos lietot neiesaka ādas jutības dēļ. Kā no odiem, dunduriem un lapsenēm pasargāt pašus mazākos, stāsta pediatre, bērnu infektoloģe profesore Dace Zavadska.
  • Lāsma Didrihsone-Upmale

    Lāsma Didrihsone-Upmale

  • Dace Zavadska

    Dace Zavadska

    Asoc. prof., Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas Valsts padomes priekšsēdētāja.

Ar to, ka insekti nereti patraucēs mierpilno atpūtu dabā, ir jāsamierinās.

FOTO:

Ar to, ka insekti nereti patraucēs mierpilno atpūtu dabā, ir jāsamierinās.

Vasarā no odiem, dunduriem, lapsenēm un citiem kukaiņiem izvairīties ir praktiski neiespējami. Ar to, ka insekti nereti patraucēs mierpilno atpūtu dabā, ir jāsamierinās. Pēdējo gadu siltās ziemas ļāvušas odiem un dunduriem labāk pārziemot, tāpēc vasaras sezonā to nav maz. Kamēr pieaugušajiem un lielākiem bērniem insektu atvairīšanai varam izmantot dažādus repelentus, pavisam maziem bērniņiem uz ādas tos pūst nedrīkst, savukārt ap ratiņiem izsmidzināt nav jēgas – tie nedarbosies un odus neatvairīs.

 

Metode numur viens – kā no odiem aizsargāt pašus mazākos

“Pašiem mazākajiem bērniem, kas vēl tikai guļ ratiņos un kam ir ļoti maiga āda, nekādus insektu atbaidīšanas līdzekļus virsū nedrīkst pūst, taču jārēķinās: ja ods iedzels, mazulim izpausmes varētu būt izteiktākas nekā lielākiem bērniem, tāpēc sargāt no šiem insektiem noteikti vajag. Numur viens, ko varam darīt, – izmantot moskītu tīklus, kas mūsdienās ratiem ir teju vai obligāti līdzi nākošs aksesuārs. Protams, ir jāseko līdzi, kā šo tīklu uz ratiem uzliekam – nedrīkst atstāt nekādas spraugas, un noteikti nenovietot ratiņus saulē, lai arī liekas, ka tur insektu būs mazāk,” uzsver profesore Dace Zavadska.

 

“Atceros, ka pirms pāris gadiem divu nedēļu laikā trīs reizes pie mums uzņemšanā nonāca mamma ar zīdaini, lai noņemtu bērnam piesūkušos ērci. Trešajā reizē jautājām, kur mazulis tiek turēts, tad mamma atbildēja, ka ratiņus nolikusi zem krūmiem ēnā. Šis aspekts arī noteikti ir jāizvērtē, vai vietas, kur mēs atstājam zīdaiņa ratus, nav kukaiņiem patīkamas,” piebilst ārste.

 

Vai odu atbaidīšanai drīkst izmantot ēteriskās eļļas?

“Ar eļļām ir jābūt ļoti uzmanīgiem, jo zīdaiņa ādas barjera ir nepietiekama un nevaram zināt, kāda būs reakcija no šīm eļļām, jo tās ir gana intensīvas. Katrā gadījumā nevajadzētu šīs eļļas ziest pa tiešo bērnam uz ķermeņa. Tās var uzpilināt kaut kur blakus, bet arī sākt tikai ar vienu pilienu un skatīties, vai mazulim nav kāda ar elpceļiem saistīta alerģiska reakcija. Mazs bērniņš nav pieaugušais, visas viņa organisma funkcijas strādā citādāk,” skaidro profesore Dace Zavadska.

 

Pretlīdzekļu klāsts milzīgs – efektivitāte apšaubāma

Lielākiem bērniem var lietot speciālos repelentus insektu atbaidīšanai, taču to efektivitāte gan esot apšaubāma. “Nav tā, ka no šiem līdzekļiem nebūs pilnīgi nekādas jēgas, bet tā noteikti nebūs nekāda panaceja. Jāskatās arī šo līdzekļu sastāvs, jo, ja tie ir ļoti ķīmiski, tādus vispār nevajadzētu lietot, taču dabiskāki varianti var būt arī neefektīvāki,” stāsta profesore. Svarīgs noteikums, ja šādi līdzekļi tiek lietoti, ir tos vakarā no ādas nomazgāt. Tāpat nebūtu ieteicams apstrādātās vietas rādīt tiešos saules staros.

 

Ņem vērā! 

Vecums, no kura bērniem var sākt lietot aptiekās un lielveikalos nopērkamos odu atvairīšanas līdzekļus, parasti ir norādīts katra konkrētā līdzekļa instrukcijā.

 

Pirmā palīdzība, ja zīdainis tomēr sakosts

Reklāma
Reklāma

Simtprocentīgi izvairīties no odiem, dunduriem un citiem insektiem nav iespējams, tāpēc infektoloģe iesaka mājas aptieciņā turēt bērna vecumam atbilstošu līdzekli, kas paredzēts lietošanai pēc odu un citu insektu kodumiem. Šādi līdzekļi palīdz pret niezi, pietūkumu un apsārtumu, jo ir ļoti svarīgi iespēju robežās neļaut bērnam kasīties. Jo vairāk kasās, jo vairāk niez. Tāpat, kasoties un noberžot ādas kreveli, tiek pavērta vieta sekundārai infekcijai, un var sākt veidoties dažādas strutainas ādas infekcijas, kas rezultātā jāārstē pat ar antibiotikām.  

 

Ja parādījies pamatīgs uztūkums

Gadījumos, ja bērniņa reakcija uz insekta kodumiem ir pastiprināta, parādījies liels pietūkums un apsārtums, tas sāk izplatīties uz apkārtējiem audiem. Šādā situācijā ir ieteicams sazināties ar ārstu par atbilstošu medikamentu lietošanu.

 

Izmanto pieejamo palīdzību! 
Ja bērna ārsts operatīvi nav pieejams, jāzvana:

  • uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, darbdienās no plkst. 17.00 līdz 8.00, brīvdienās un svētku dienās – visu diennakti.
  • Bērnu slimnīcas tiešās pieejamības pediatriem. Tālr. 80708866  (bezmaksas), darbdienās no plkst. 8.00 līdz 17.00.

 

Kāpēc zīdaiņiem ir izteikta reakcija uz insektu kodumiem?

Izteikta reakcija uz insektu kodumiem zīdaiņiem ir saistīta gan ar bērna ādas funkcijām – tā ir caurlaidīgāka –, gan ar to, kā uz kodumu reaģē bērna bioloģiski aktīvās vielas. Maziem bērniem šie procesi vēl nav tik saregulēti, arī imūnā sistēma nav tik nobriedusi, līdz ar to tās reakcija var būt kā nepietiekama, tā arī pārāk izteikta.

 

“Vadoties pēc klīniskajiem novērojumiem, redzam, ka pēdējos gados reakcijas pat uz parasto odu kodumiem kļūst izteiktākas. Varbūt arī mūsu organisma reakcija kļūst izteiktāka. Ir zinātniski pierādīts, ka, dzīvojot ar tik dažādām vielām piesātinātā pasaulē, imūnā sistēma izteiktāk reaģē ar alerģiskām reakcijām. Cilvēkiem arvien biežāk ir atopiskais dermatīts, astma un cita veida alerģiskās izpausmes. Tas vājina organisma atbildes un līdzsvara spējas ne tikai pret kukaiņiem, bet vispār pret apkārtējo dabu un dažādiem kairinātājiem,” saka profesore.

 

Ar lapsenēm un iršiem ļoti, ļoti uzmanīgi

Vienīgais, kā varam pasargāties no lapsenēm un iršiem, ir ievērot piesardzību. Lapsenes un irši paši bez iemesla nemēdz uzbrukt, taču lapsenes labprāt pulcējas vietās, kur var atrast ēdamo. Tas nozīmē, ka lapsenes ātri vien parādās piknika vietās, kur parasti ir saldināti dzērieni, augļi un smalkmaizītes; tās dzīvo dārzā, kur nogatavojas zemenes, plūmes un citi vasaras kārumi. 

 

Lai pasargātu mazuli no lapseņu kodieniem, jārūpējas, lai bērna tuvumā nebūtu ēdiens, ko varētu iekārot šie insekti. Lapsenes daudz biežāk izraisa alerģiskas reakcijas, un tās var būt tūlītējas, tāpēc sadzelts bērns ir īpaši jāvēro. Savukārt, ja lapsene ir iekodusi mutē vai lūpā vai ir iedzēlis irsis, tad ieteicams nevis bērnu vērot, bet uzreiz sazināties ar ārstu un prasīt rekomendācijas turpmākai rīcībai.

Saistītie raksti