Kad var atsākt mīlēties pēc dzemdībām? Un kuras ir drošas un mazāk drošas kontracepcijas metodes?

“Mammas un tēta domas pēc dzemdībām krietnu laiku var būt aizņemtas ar pielāgošanos jaunajām dzīves lomām, un domas par dzimumdzīvi var tikt nobīdītas otrajā plānā. Tomēr par pārim piemērotākās kontracepcijas metodi ir jādomā savlaicīgi,” par drošas un mazāk drošas kontracepcijas izvēli stāsta ginekoloģe, dzemdību speciāliste Vija Veisa.
  • Inga Akmentiņa-Smildziņa

    Inga Akmentiņa-Smildziņa

    Mammamuntetiem.lv vadītāja

  • Vija Veisa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste

    Vija Veisa, ginekoloģe, dzemdību speciāliste

    ginekoloģe, dzemdību speciāliste

6. līdz 10. nedēļā pēc dzemdībām sievietēm ir valsts apmaksāta pēcdzemdību vizīte pie ginekologa, lai pārliecinātos, ka ar sievietes veselību pēc dzemdībām viss ir kārtībā.

FOTO:

6. līdz 10. nedēļā pēc dzemdībām sievietēm ir valsts apmaksāta pēcdzemdību vizīte pie ginekologa, lai pārliecinātos, ka ar sievietes veselību pēc dzemdībām viss ir kārtībā.

Kad sieviete ierodas pēcdzemdību vizītē pie ginekologa un tiek jautāts par izsargāšanos, tad visbiežāk šī nav pirmā doma, kas tobrīd pārim ir prātā; īpaši, ja sagaidīts ir pirmais bērniņš. Pārmaiņas dzīvē ir tik lielas! 

 

Liels ir izaicinājums būt mammai un tētim, jaunajās lomās pieņemt sevi un arī partneri, tikt galā ar mazuli emocionāli un fiziski – ja tuvākajās nedēļās pēc dzemdībām izsargāšanās jautājums nav aktualitāte numur viens, tas ir normāli. Tomēr sarunai par to, kā izsargāties, ir jābūt, jo grūtniecība var atnākt arī tad, kad domas ir aizņemtas ar kaut ko citu.

 

Pēcdzemdību vizīte pie ginekologa

6. līdz 10. nedēļā pēc dzemdībām sievietēm ir valsts apmaksāta pēcdzemdību vizīte pie ginekologa, lai pārliecinātos, ka ar sievietes veselību pēc dzemdībām viss ir kārtībā. Tradicionāli šajā vizītē tiek pārrunāti arī kontracepcijas jautājumi.

 

Cik drošu kontracepciju izvēlēties?

Lai runātu par izsargāšanās metodēm pēc dzemdībām, pārim vajadzētu apjaust savu noskaņojumu par nākamā bērna ienākšanu ģimenē. Vai nākamo mazuli gribētu pēc iespējas drīzāk? Vai tomēr pāris gadu vēlētos nogaidīt? Balstoties uz atbildi, var pieņemt lēmumu par to, cik drošu kontracepciju izvēlēties nākamajam periodam. 
 

Vienlaikus ir jāņem vērā, ka ir noteiktas rekomendācijas vēlamajam laikam, lai sievietes ķermenis atjaunotos pēc dzemdībām. Pasaules Veselības organizācija (PVO) norāda, ka starp dzemdībām un nākamo grūtniecību vajadzētu būt vismaz 24 mēnešiem jeb diviem gadiem; pastāv uzskats, ka pietiekams laiks ir arī 18 mēneši. Tātad pret mammas spēku atjaunošanos un attiecīgi izsargāšanos ir jāizturas atbildīgi; sievietei spēki jāatgūst ne tikai fiziski, bet arī psihoemocionāli, jo, lai adaptētos mammas lomai, ir vajadzīgs laiks.

 

Kad drīkst atsākt mīlēties 

Sievietes ķermenī orgāns, kuru grūtniecības pārmaiņas ir skārušas visvairāk, ir dzemde. Pēc dzemdībām, pēc placentas izdalīšanās dzemdes dobuma iekšējā virsma ir kā vaļēja, dzīstoša brūce; ir jādod laiks, lai tā reģenerētos, sadzītu. Par to, ka šis process notiek, liecina pēcdzemdību izdalījumi. Dzīšanas laiks ir saistīts ar paaugstinātu infekciju risku. Tāpēc uzskata: ja dzimumdzīve tiek uzsākta agrāk par divām nedēļām pēc dzemdībām, tas paaugstina inficēšanās risku. 
 

Tomēr nav noteikts dienu skaits pēc dzemdībām, kas būtu atļautais laiks dzimumdzīves atsākšanai. Kad tieši to atsākt, katram pārim jāskatās pēc savas situācijas – vai ir sadzijušas brūces, piemēram, ja mammai ir bijušas šuves; vai ir beigušies vai ievērojami samazinājušies pēcdzemdību izdalījumi; kā partneri jūtas emocionāli.

 

Ja ir bijusi ķeizargrieziena operācija, tad dzimumdzīves atsākšanu vērtē pēc šādiem principiem – vai un cik apjomīgi ir izdalījumi, vai rēta ir sadzijusi, kā vecāki jūtas kopumā.

 

Reklāma
Reklāma

Ņem vērā! 
Gan pēc dabiskām dzemdībām, gan ķeizargrieziena sievietei var būt maksts sausums. Tas ir saistīts ar to, ka sievietes menstruālais cikls ir nomākts un dabiskā hormonu sekrēcija nenotiek. Šī iemesla dēļ, atsākot mīlēšanos, var būt diskomforts, nepatīkama sajūta. Tāpēc pāriem ieteicams meklēt veidus un līdzekļus, kas situāciju atvieglo, piemēram, iegādāties lubrikantus, speciālus krēmus. Kā arī atcerēties – pat ja dzimumdzīve vēl nav atsākta, ir vajadzīgi glāsti, pieskārieni un samīļošanās!  

 

Izsargāšanās metode – zīdīšana pēc pieprasījuma? 

Pēcdzemdību periodā, ja mamma ir visu laiku kopā ar mazuli un nodrošina krūts barošanu pēc pieprasījuma, tad fizioloģiski ir iekārtots tā, ka zīdīšana ir uzskatāma par gana drošu izsargāšanās metodi. Daba, fizioloģija ir parūpējusies par to, lai sievietes organismam būtu laiks atelpai! Tomēr šo nevar uzskatīt par 100 % drošu metodi; grūtniecības iespējamība varētu būt aptuveni 5 %. 

 

Savukārt brīdī, kad atsākas mēnešreizes, noteikti ir jālūko pēc kādas kontracepcijas metodes, jo menstruācijas ir signāls, ka var iestāties nākamā grūtniecība neatkarīgi no tā, vai mazulis joprojām tiek zīdīts.

 

Izvēlēties augsti efektīvu vai mazāk drošu metodi?

Ja nenotiek krūts barošana, ovulācija sievietei var atsākties ļoti agri – četras līdz sešas nedēļas pēc dzemdībām. Proti, mēnešreizes vēl nav bijušas, taču grūtniecības iespēja ir reāla. Tāpēc par kontracepciju ir jādomā arī pirmajās reizēs pēc dzimumdzīves atsākšanas. 
 

Mūsdienās kontracepcijas iedala augsti efektīvās, kur drošība ir 99 % un vairāk (ar nosacījumu, ka metode tiek lietota pareizi), un mazāk drošās metodēs. Izvēloties mazāk drošu metodi, pārim būtu jāpadomā par sajūtām, kādas būtu, ieraugot grūtniecības testā divas svītriņas. Ja abi partneri tās iztēlojas kā jauku un patīkamu pārsteigumu, tad var izvēlēties kādu no mazāk drošajām metodēm. Taču ir pāri un sievietes, kas saka: nākamo bērnu pilnīgi noteikti ne tagad. Dažkārt ar nākamo grūtniecību ir jānogaida arī medicīnisku iemeslu dēļ, piemēram, ja ir bijis ķeizargrieziens, – tad ir jāizvēlas augsti droša metode, lai nākamā grūtniecība neiestātos vismaz pusotru, divus gadus pēc bērniņa piedzimšanas.  

 

Augsti efektīvās izsargāšanās metodes

Augsti efektīvu izsargāšanās metožu, ko izvēlēties uzreiz pēc dzemdībām, mūsdienās ir daudz – arī tādas, ko droši var apvienot ar krūts barošanu. 

  • Pastāvīgās pāra attiecībās nozīmīga vieta ir intrauterīnai spirālei – tā var būt gan hormonālā, gan varu saturošā. Abas drīkst lietot arī krūts barošanas laikā. Efektivitāte – 99+ %. 
  • Drīkst lietot arī hormonālās kontracepcijas tabletes. Krūts barošanas laikā nedrīkstētu lietot tradicionālās – kombinētās – kontracepcijas tabletes (sievietes tās, iespējams, atpazīs pēc lietošanas shēmas – trīs nedēļas lieto un nedēļa brīva). Taču pie hormonālām tabletēm pieder arī tikai vienu hormonu – progesteronu – saturošas tabletes, kas ir rekomendējamas un atļautas arī krūts barošanas laikā, tās neietekmē piena daudzumu un kvalitāti. Drošākās no tām ir tieši tikai drospirenonu saturošas tabletes Efektivitāte – 99+ %, drīkst lietot krūts barošanas laikā. 
  • Implants, ko ievada augšdelma augšējā virsmā. Arī šī ir hormonāla kontracepcija. Bet atšķirība ir tā, ka hormons nav jālieto katru dienu tablešu veidā – tas no implanta rezervuāra katru dienu noteiktā devā uzsūcas asinīs. Efektivitāte – 99+ %, drīkst lietot krūts barošanas laikā.

 

Vai prezervatīvs ir droša metode? Un citas mazāk drošas izvēles

Prezervatīva efektivitāti nosaka cilvēka faktors, tāpēc to iedala pie mazāk drošām metodēm – ar efektivitāti 75–85 %. Ja prezervatīvs tiek lietots saskaņā ar instrukciju, tas ir, no paša dzimumakta sākuma līdz beigām, nevis tikai pēdējā brīdī vai “šoreiz neliksim, jo ir beigušies”, tad efekts var būt ļoti augsts. 
 

70–80 % efektīvitāte būs arī citām tādām bieži lietotām metodēm kā, piemēram, pārtrauktajam dzimumaktam un spermicīdiem, ko pirms mīlēšanās var ievadīt vagināli. Šīs metodes var kombinēt un izmantot zīdīšanas laikā, tādējādi paaugstinot to efektivitāti. Piemēram, prezervatīvs + spermicīdi. Tomēr, kad menstruālais cikls ir atjaunojies, ieteicams izsargāšanās shēmu pārskatīt, apdomājot un izrunājot iespējamās sajūtas par negaidītu ģimenes pieaugumu tuvākajā laikā.

 

Klausies sarunas ar speciālistiem! 
Sarunas ar speciālistiem sērijā “No mazuļa plānošanas līdz pilngadībai” klausies arī audio formātā – mūzikas straumēšanas vietnē “Spotify”, “Podkāsti mammām un tētiem”. 

Saistītie raksti